2023 január 29

Tényleg javul a helyzet, érezzük

A megkérdezett magyar vállalatvezetők 56 százaléka véli úgy, hogy javulnak a hitelhez jutás feltételei nemzetközi szinten. A hazai döntéshozók a regionális és a globális átlagnál is optimistábban látják a finanszírozási helyzetet: a környező országokban átlagosan 42 százalék nyilatkozott hasonlóan, világszinten pedig a vezetők 48 százaléka ilyen bizakodó – derül ki az EY felméréséből.

Egyre optimistábbak a vállalatvezetők

Az EY felméréséből is egyértelműen kitűnik, hogy egyre optimistábbak a magyarországi vállalatvezetők a finanszírozás kérdésében. Különösen jó hír ez annak ismeretében, hogy a hazai vállalatvezetők mintegy fele már egyértelműen a növekedésre koncentrál. Ennek pedig nélkülözhetetlen feltétele, hogy megfelelő mértékű hitel álljon rendelkezésre, hiszen a hazai vállalati szektor hagyományosan tőkehiánnyal küzd” – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezető partnere.

A hazai cégek 69 százaléka hitelből tervezi finanszírozni befektetéseit a következő 12 hónapban, 25 százalékuk saját tőkét, míg csupán 6 százalékuk a felhalmozott készpénzt fordítaná erre.

Az EY felmérése arra is rámutat, hogy egyre kevesebb cég tervezi hitelei refinanszírozását. A megkérdezettek 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben ilyen tranzakciót tervez, amely 15 százalékos csökkenés a fél évvel korábbi eredményhez képest. A refinanszírozást tervezők 80 százaléka a kamatköltségek csökkentése miatt tervezi ezt a lépést. A magyar cégvezetők tervei megfelelnek a regionális és a globális tendenciáknak is.