2023 március 20

Veszteséges az Intel

Az Intel Corp. 664 millió dollár, részvényenként 0,16 dollár adózás utáni veszteségről jelentett a december végével záródott tavalyi utolsó negyedévről az egy évvel korábbi 4,62 milliárd dollár, részvényenként 1,13 dolláros nyereség után.

A cég a New York-i tőzsde csütörtöki zárása után azt közölte, hogy a szerkezetátalakítási költségek és egyéb egyszeri tételek nélkül a negyedévben 0,1 dollár részvényarányos nyeresége volt. Ennek alapján a szakértők 0,21 dollárra számítottak részvényenként. Az Intel negyedéves bevétele 32 százalékkal, 14,04 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 20,52 milliárd dollárról. Az elemzők jobb adatra, 14,49 milliárd dollárra számítottak. Ez volt a negyedik egymást követő negyedév, amikor csökkentek az eladások, miközben zsugorodik a személyi számítógépek piaca. Az Intel borúlátó előrejelzést tett közzé a folyó negyedévre.

Arra számít ugyanis, hogy a március végéig tartó három hónapban 15 cent vesztesége lesz részvényenként, 10,5-11,5 milliárd dollár bevétel mellett. Elemzők 24 cent részvényenkénti nyereséget és 13,93 milliárd dollár bevételt vártak. Az Intel a környezet jelenlegi bizonytalanságára hivatkozva nem közölt előrejelzést a folyó évre és azzal számol a cég, hogy év első felében „tartós gazdasági ellenszéllel” küzd majd. A negyedik negyedévben az Intel PC-chipeket is magában foglaló Client Computing Group (CCG) 6,63 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 36 százalékos esés, és elmaradt az elemzők által becsült 7,68 milliárd dollártól.

Az adatközpontok és mesterséges intelligencia megoldásaira koncentráló Data Center and AI (DCAI) részleg bevétele 33 százalékkal, 4,3 milliárd dollárra csökkent, de így is felülmúlta a várt 4,1 milliárd dollárt. Az Intel bevétele a hálózati és perifériamegoldások szegmensében (Network and Edge) 1 százalékkal, 2,1 milliárd dollárra csökkent, a szakértők 2,23 milliárd dollárt vártak – közölte a távirati iroda.