2023 január 27

Tartós növekedés a külkereskedelemben

A Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett részletes adatai szerint az idén októberben az export értéke 7,7 milliárd euró (2274 milliárd forint), az importé 6,9 milliárd euró (2051 milliárd forint) volt, a külkereskedelmi többlet 759 millió eurót (223 milliárd forint).

Járműipar húzta az exportot

Az év első tíz hónapjában a kivitel 68,6 milliárd eurót (20 320 milliárd forint), a behozatal 62,4 milliárd eurót (18 486 milliárd forint) ért el, az aktívum 6,2 milliárd euró (1835 milliárd forint) volt, ami 209 millió euróval (114 milliárd forinttal) több az előző év azonos időszakinál. Októberben az export volumene 9,4, az importé 7,3 százalékkal nőtt éves bázison, az első tíz hónapban a kivitel 4,3, a behozatal 4,5 százalékkal bővült a 2012 első tíz havi szinthez viszonyítva.

kereskedelem export importAz NGM hangsúlyozta, hogy a külkereskedelmi növekedés egyik motorja továbbra is a kormány által ösztönzött autóipari beruházásokhoz köthető, a közúti jármű árucsoport forgalmának bővülése meghatározó szerepet játszott a kedvező adatokban.

Az autóipari beszállításoknak köszönhetően az energiafejlesztő gép és berendezés behozatal átlag felett emelkedett, a villamos gép, készülék és műszerek terén pedig szintén bővülés volt.

Élénkült a vegy- és műanyagipari áruforgalom

A feldolgozott termékek külkereskedelme jelentősen nőtt január és október között, az export 7 százalékkal, az import 6,9 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. Az árufőcsoporton belül a bővüléshez kiemelkedően járult hozzá a szerves vegyi termék és a műanyag alapanyag kivitelének, valamint az illóolaj, illat- és tisztítószer, továbbá az egyéb vegyi anyag mindkét irányú kereskedelmének növekedése – emelte ki az NGM.

Az árufőcsoportok bontásánál látható, hogy az év első tíz hónapjában a gépek- és szállítóeszközök kivitele 4,5 százalékkal, míg behozatala 3,8 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest – mutatott rá a tárca.

Gyorsult az unión kívüli külkereskedelmi forgalom bővülése

A külkereskedelmi termékforgalom mintegy háromnegyedét kitevő európai uniós tagországokba az export 3,5, az import pedig 3,9 százalékkal volt magasabb 2013. január-októberben a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi mérleg többlete ezekkel az országokkal több mint 2536 milliárd forintot tett ki az év első tíz hónapjában, ami 44 milliárd forinttal több a tavalyi értéknél.

Az Európai Unión kívüli országokba a kivitel 6,7 százalékkal emelkedett, míg az importé 6,1 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest – hívta fel a figyelmet közleményében a nemzetgazdasági tárca.