2024 június 24

Tárgyalnak a politikusok, ereszkedett az aranyár

ARANYVÉLEMÉNY

A Fehér Ház a javaslatot ” biztatónak” nevezte, és nyilatkoztak, hogy Obama elnök kész aláírni egy rövidtávú törvényt, ha az teljesen tiszta helyzetet teremt, hangsúlyozva, hogy a törvényszöveg nem tartalmazhat semmilyen republikánus előfeltételt. Emellett Obama előnyben részesítene egy hosszútávú megoldást az adósságlimit komoly felemelésével.

Jonh Boehner, a republikánus házelnök azt reméli, hogy Obama méltányolja a hathetes kiterjesztés gondolatát, mintegy ” kísérletként arra, hogy félúton találkozzanak”. A javaslat nem tartalmazza a kormányzat újraindulását, mert ezt későbbi tárgyalásokon akarja megvitatni a demokratákkal. Az ohioi szenátor hangsúlyozta, hogy mozgásteret akarnak adni Obama részére, „az adósságplafon pillanatnyi emelése olyan egyezség, amely elvezet a költségvetés megvitatásához, és ezzel a kormányzati m unka újraindításához”.

Obama szóvivője szerint az elnök álláspontja, hogy addig nem tárgyal a republikánusok költségvetési vagy egyéb tárgyú követeléseiről, amíg a kormányzat nem tud újraindulni. Arra ösztönözte  a Kongresszust, hogy tisztán emelje meg az adóssághatárt és egy ezt követő határozattal induljon újra a kormányzati munka. Ettől eltekintve az elnök kész megfontolni a rövid-távú megoldást.

Emelkedtek a részvénypiacok és az állampapírhozamok

Az USA részvénypiacai nagyot emelkedtek csütörtökön, ahogy megnőtt az optimizmus arra a lehetőségre, hogy elkerülhető az  adósságplafon elérése. Eközben az állampapírok árfolyamai estek, ami a hozamokat megemelte. A 10 éves kötvény hozama 3,5 bázispontot, az ötéves 2-t emelkedett.

Ha a hozamok emelkednek, az arany – amely nem ad hozamot – nyilván hátrább szorul a befektetők gondolkodásában, így árfolyama a hírek hatására csökkent, 10 dollárral 1297 USD/uncia szintre. Más megközelítésben csökken a gazdaság kockázata, így a biztonsági tartalék jelentősége is hátrább szorul. Érdekesség, hogy emellett az ezüst nagyjából szinten maradt, a palládium és a platina nagyot emelkedett csütörtökön.

Ez még nem megegyezés

Hangsúlyoznom kell, hogy a hírek arról szólnak tehát, hogy a felek legalább tárgyalnak egymással, nem pedig arról, hogy megegyeztek. Ezen az alapon tehát a megegyezés egy nagyobb aranyár-zuhanáshoz is elvezethet.

A G20-ak pénzügyminiszterei és központi bankjaik vezetői csütörtökön Washingtonban tanácskoztak, hangsúlyozva, hogy az USA költségvetési fiaskója kezdi veszélyeztetni a világgazdaság fejlődését, ezzel is ösztönözve az amerikai törvényhozókat a megegyezésre.

NEMESFÉMÁRAK

  

ARANYÁRTÁBLÁZAT

 

NAPI ARANYGRAFIKON

 

HETI ARANYGRAFIKON

 

HAVI ARANYGRAFIKON

 

EUR/USD DEVIZAPÁROS JEGYZÉSE