2023 december 03

Stagnálás és magas infláció vár az oroszokra

A felmérés eredményét kedden ismertető hírügynökség azt közölte, hogy az ukrán válság miatt Moszkva ellen hozott nyugati büntetőintézkedések miatt idén az orosz gazdaság nem lesz képes növekedésre, az idei negyedik negyedévben a hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodik. Elemzők utoljára a globális gazdasági válság hatására 2009-ben vélték úgy, hogy stagnál, vagy zsugorodik az orosz gazdaság. Tavaly a GDP 1,3 százalékkal, egy évvel korábban 3,4 százalékkal nőtt.

A választ adó elemzők véleményének az átlaga szerint az év végi infláció négyéves csúcson, 7,9 százalékon áll majd, jóval meghaladva a tavalyi 6,5 százalékot. Az orosz kormány hivatalos inflációs várakozása 7,5 százalék. A szakértők szerint a jövő év első felében 8 százalék fölé szökik az infláció, de a harmadik negyedév végére már csak 7 százalék lesz.

A szakértők közül senki sem számít idén kamatcsökkentésre. Többen esélyt látnak ugyanakkor arra, hogy az orosz jegybank az év végéig kamatot emel, majd nagyobb valószínűséggel a jövő év közepe körül sor kerülhet egy kamatcsökkentésre.