2024 május 30

Sok cég nem tudja, hogyan szervezze meg kibervédelmét

A cégek és kormányzati szervek évente több mint 100 milliárd dollárt költenek kiberbiztonságra, de a vállalatok 32 százaléka vakon, mérés nélkül vásárolja meg a biztonsági technológiákat – derül ki a jelszókezeléssel és privilegizált (adminisztrátori) felhasználói fiókok menedzselésével foglalkozó Thycotic felméréséből. 80 százalék szerint a védelmi eszközök vásárlásakor nem vonják be eléggé a döntésekbe az üzleti felhasználókat, és nem értékelik ki megfelelően a biztonsági beruházások üzleti hatásait és a felmerülő kockázatokat.

Célkeresztben a kisvállalkozások

Az ISO 27001-es információbiztonsági szabványon alapuló, világszerte 400 cég megkérdezésével készült felmérés szerint a kibertámadások jelentős része a kisvállalkozásokat célozza, akik általában nem a fő célpontot jelentik, hanem a támadók rajtuk keresztül az ellátási láncot vagy megosztott adatokat támadva jutnak be a nagyobb vállalatokhoz.

A kutatás legfontosabb megállapításai

3-ból 1 cég vásárol úgy biztonsági eszközöket, hogy nem méri azok hatékonyságát. A cégek 80 százaléka nem tudja hol tárolják bizalmas adatait és hogyan védje meg őket. 3-ból 2 cég nem tudja felmérni, hogy a támadások utáni helyreállítási terv megfelelően működik-e majd. 5-ből 4 cég még sosem mérte a biztonsági tréningek hatékonyságát.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az adatszivárgások 80 százalékát ellopott vagy gyenge azonosítók okozzák de a cégek 60 százaléka még mindig nem védi megfelelően a privilegizált (adminisztrátori) fiókokat.

„Az IT-biztonság nem néhány termék vagy szolgáltatás, amit az IT-sok vagy IT-securitysek megoldanak, hanem tudatos üzleti stratégia eredménye. Ahogy a termelés paramétereit, úgy az IT-t, azon belül az IT-biztonságot is mérni és fejleszteni kell. A felmérés lesújtó eredményei azt mutatják, hogy ebben a hazai vállalatok se tudnak nagyon lemaradni a nemzetközi átlagtól, de – különösen a GDPR-ral a nyakunkon – sürgős szemléletbeli változásra van szükség az üzleti vezetők és az IT-sok oldaláról egyaránt” – mondta Nemes Dániel, a hazánkban a Thycotic-ot képviselő biztributor elnöke.

Javasolt intézkedések

A Thycotic szakemberei az alábbi lépéseket javasolják a biztonság növelésére, mérésére:

Oktatás

– Oktassuk munkavállalóinkat és mérjük cégünk biztonsági felkészültségét

– Végeztessünk etikus hackelést

– Alkalmazzuk a legkisebb jogosultság elvét

Védelem

– A rendszeres biztonsági mentések mellett készítsünk egyedi helyreállítási tervet a különböző támadásokhoz, majd teszteljük is ezeket

– Használjunk többfaktoros azonosítást

– Erősítsük a személyazonosság-kezelést és hozzáférést, illetve védjük a privilegizált (adminisztrátori) felhasználói fiókokat.

– Készítsünk és alkalmazzunk incidenskezelési tervet

Követés

– Kövessük, ellenőrizzük és jelentsük az admin fiókokból érkező rendszerhozzáféréseket

– Figyeljünk és reagáljunk a biztonsági naplókra

Mérés

– Állapítsuk meg a legfontosabb üzleti és kiberbiztonsági mérőszámokat

– Végezzük el a Security Measurement Index Benchmark és a Password Management Benchmark felméréseket.