2024 április 18

Sir Mervyn King szerint nincsen garancia

A brit központi bank vezetője a Channel 4 brit kereskedelmi televíziónak adott interjúban kijelentette, hogy véleménye szerint az eurójegybank (EKB) által szeptember 6-án ismertetett új, felső korlát nélküli másodpiaci szuverén kötvényvásárlási program nem fogja megoldani hosszú távra az euróövezet adósságproblémáit, legfeljebb időt nyerhet a valutauniós döntéshozók számára a hosszú távú megoldás kidolgozásához. Sajnálatos módon a múltban egyéb módokon nyert időkereteket nem használták ki különösebben jól, most viszont már tényleg elérkezett az idő annak eldöntésére, hogy pontosan milyen pénzügyi uniót akarnak – fogalmazott a Bank of England kormányzója. Arra a kérdésre, hogy a valutauniós vezetőknek még mennyi idejük lehet erre, Sir Mervyn azt mondta: ez jórészt attól függ, hogy az északi tagállamok – különösen Németország – meddig hajlandók még átmeneti finanszírozást nyújtani a déli eurógazdaságoknak.

Arra a riporteri kérdésre, hogy az euróövezetből nem indulhat-e ki egy olyan jellegű világgazdasági katasztrófa, amilyent a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása okozott 2008 ősze után, Sir Mervyn azt mondta: az euróövezeti illetékesek az utóbbi években nagyon keményen dolgoznak azon, hogy ez elkerülhető legyen, és ezért próbálják állhatatosan az összes jelenlegi eurótagállamot továbbra is a valutaunióban tartani.

A Bank of England kormányzója hozzátette azonban: véleménye szerint semmi garancia nincs arra, hogy ez sikerülni fog. King megfogalmazása szerint az euróválság „a bizonytalanság fekete felhőjeként” vet árnyékot a világgazdaság egészére. A brit jegybanki kormányzó borúlátását az euróövezet jövőjével kapcsolatban független londoni elemzőházak is osztják.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági tanácsadócég, a Capital Economics londoni közgazdászai minapi elemzésükben úgy becsülték, hogy az EKB és az új euróövezeti stabilitási mentőrendszer (ESM) együttes szuverén kötvényvásárlásai 800 milliárd euróig terjedhetnek. A ház szerint ez 2014 közepéig elég lenne Spanyolország és Olaszország összesített finanszírozási igényeinek fedezésére, jelentősen csökkentve e két eurótagállam azonnali törlesztésképtelenné válásának és euróövezeti távozásának kockázatát.

E számítás alapján azonban más valutauniós tagállamoknak már nem jut pénz, sőt az ESM létrehozása által teremtett magasabb tűzfal és így a járványveszély csökkenése még akár azt is jelentheti, hogy a valutauniós hatóságok nagyobb hajlandóságot mutathatnak az olyan gyenge helyzetű tagállamok, mint például Görögország és Portugália euróövezeti távozásának lehetővé tételére.

A ház szerint emellett Spanyolországnak és Olaszországnak – ha helyre akarják állítani versenyképességüket és fenntartható szerkezetű növekedést kívánnak elérni az euróövezet tagjaként – továbbra is évekig tartó belső leértékelődési folyamaton kell keresztülmenniük, amelynek része a fájdalmas bérdefláció.

A Capital Economics szakértői mindezek alapján úgy vélekedtek, hogy bár Spanyolország és Olaszország azonnali euróövezeti távozásának kockázata most csökkent, változatlanul jelentős azonban annak az esélye, hogy hosszabb távon e két ország mégis otthagyja az eurót. A cég elemzői közölték: mindent egybevetve változatlanul fenntartják azt a nézetüket, hogy a következő hónapokban megkezdődik az euróövezet korlátozott mértékű felbomlása.