2023 január 28

Rosszkor van rossz helyen az OTP

Az illikvid piac mindig hozhat meglepetéseket. Ilyenkor a játékos kedvű, nagyobb tőkét mozgató szereplők könnyen megmozgathatják az elgémberedett kurzusokat. Ráadásul a pániknak is melegágya az ünnepi készülődés miatt falusias hangulatú parkett. Különösen kitett lehet az OTP, hiszen ez az egyetlen magyar papír, ami Londonból is látszik.

otp bankA Csányi-pánikban 1000 forintot esett

A múlt héten többször is feszegette a több mint két éves trendcsatorna támasz szintjét az OTP árfolyama – mondta Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős kereskedője, hozzátéve: érdemes tehát komolyan venni ezeket a letöréseket.

Emlékezhetünk, hogy 2011 októberében 2800 környékéről indult az emelkedő trend, amelynek a csúcspontja 2013 májusában valahol 5200-nál húzódott. A Csányi Sándor elnök-vezérigazgató nyári kitárazása nyomán ugyan közel ezer forintot esett a kurzus, beárazva a lehető legrosszabb szcenáriót, ám az a pánik 5100 forintnál tört ki, vagyis az emelkedő trendcsatorna ellenállási szintjénél, bőven volt tehát tere a sávon belül az esésnek. Így a trend, bár megérintésre került, de nem tört meg.

Figyeljünk a kormányra!

Most egészen más a helyzet, amennyiben a 2 éves emelkedő trendcsatorna alsó széle 4280-nál húzódik, s hétfő délelőtt is ez alatt jegyezték az OTP-t. A múlt héten még segített a visszakapaszkodásban a Kúria döntése, minek nyomán 4400-ig pattant a kurzus, időlegesen az 50 napos mozgóátlagot is meghaladva. Ám nem a legjobbkor jött Matolcsy György jegybankelnök hétvégi nyilatkozata a külföldi bankok távozásáról. És a kormányülés kapcsán is arra számít a piac, hogy a kabinet visszavág a Kúriának.

otp_keteves_chart_131223

Azt lehet mondani – folytatta -, hogy bár fundamentális alapon vonzó az OTP jelenlegi árfolyama, technikai szempontból, most rosszkor rossz helyen van a bankpapír, amennyiben a sáv alján érheti egy rossz hír. Ráadásul illikvid piacon, amikor minden árfolyamhatás felerősödhet, megnövekedhet a volatilitás. Arról nem is szólva, hogy kedvező a nemzetközi hangulat, miután a vezető indexek, akár a DAX, akár az S&P 500 jól viselték a „tapering” bejelentését. Más szóval, különösen feltűnő az OTP gyengélkedése.

Érdemes tehát a befektetőknek szemmel tartani a kormányülés történéseit, s arra is tekintettel lenni, hogy ma és egy hét múlva hétfőn is illikvid a pac.