2024 február 29

Rossz üzlet lenne a Magyar Telekom kivásárlása

Nem először terjed felvásárlási spekuláció a Magyar Telekomról, de talán még sosem volt ennyire kiéhezve a piac erre a pletykára. A legendás osztalépapír alól ugyanis az elmúlt években kivágták az osztalékot. A régóta történelmi mélypontja környékén tanyázó papír a hétvégi hírekre már hétfő reggel tisztes pluszt mutatott a meglehetősen borongós környezet ellenére.

mtelekom_0504Mi az alapja a pletykának?

A csehországi hírek tüzelték fel a Magyar Telekom piacát – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Ugyanis a korábbi értesüléseknek megfelelően, a Deutsche Telekom megállapodott arról, hogy megvásárolja a cseh T-Mobile részvényeinek további 40 százalékát, 800 millió euróért. Ami azért is érdekes, mert a cseh sajtó nemrégiben még arról is cikkezett, hogy a németek adhatnák el 60 százalékos részvénycsomagjukat a T-Mobile társaságban. Első rázézésre, annál is izgalmasabban hangzik egy magyarországi kivásárlási lehetőség, mert az ajánlattételi ár a legutolsó éves jelentésben lévő könyv szerinti érték lehetne, ami nagyjából 440 forint lenne részvényenként.

A cseh tranzakció része a Deutsche Telekom kelet-európai terjeszkedési terveinek – hangsúlyozták az Erste elemzői. Így érdekes a Magyar Telekomra nézve is, hiszen megindulhat a spekuláció az Mtel kivásárlásával kapcsolatban is. Úgy vélik, erre 500 forint körül kellene sort keríteni, hiszen a könyv szerinti érték ebben az irányadó. Az pedig hasonló vételárat sugallna, mint a cseh T-Mobile esetében, amelyről azért azt tudni kell, hogy magasabb, mint a magyar T-Mobile penetrációja, hiszen 55 százalékon áll. Ráadásul a mobil telefonálás részaránya Csehországban legendásan magas, a legmagasabb a régióban. Mindenesetre az Mtel kivásárlását cirka 700 millió euróból meg lehetne valósítani.

Megérni a Deutsche Telekomnak?

Nem tartjuk ésszerűnek a Magyar Telekom kivásárlását a DT részéről – mondta Kuti Ákos (Equilor). Mert valójában akkor lenne ez jó üzlet, hogy ha olcsóbban kivásárolhatnák a kisebbségi tulajdonosokat, mint amennyi osztalékot az elkövetkező években várhatóan ki kellene fizetni nekik. Miután a jövő évre már 30-35 forintos osztalékot vár a piac, arra juthatunk, hogy bár a kivásárlás a mostani árszinteken, vagy annál kicsit magasabban, mondjuk, 330 forint környékén jó üzlet lenne, de 440 forinton biztosan nem. És a könyvszerinti érték radikális csökkenése a tavaszi audittól sem várható.

Az Erste elemői úgy gondolják, hogy a DT nem tartott volna szeptemberben, hosszú idő után először, befektetői napot, ha néhány hónapon belül ki akarná vásárolni a kisebbségi tulajdonosokat.

Utoljára a remény távozik a parkettről

Ez a népszerű spekuláció aligha fog lelohadni a racionális megfontolások hatására. Észre kell venni, hogy amióta morzsolódni kezdett a korábban megbízható osztalék, azóta egyre gyakrabban felüti a fejét a kivásárlási pletyka. Nem tévedünk nagyot, ha arra gondolunk, hogy ez afféle árfolyamkarbantartó szóbeszéd.

magyartelekom

Amit mindazok a kisbefektetők készpénznek vehetnek, akik a korábbi attraktív árfolyamszinteken ültek bele a részvénybe, abban bízva, hogy végső soron az osztalék kínálhat gyógyírt az árfolyamesés során szerezhető sebekre. Nos, beragadtak a papírba, s még az osztalék is elfogyott.