Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Rossz az aranynak, de eljön egyszer

ARANYVÉLEMÉNY

A határidős aranyár szerdán 15 dolláros esés után 1305 USD/uncia szint körül zár. Az ezüsttel együtt esett az egész napos eladási nyomást követően, a dollár erősödése és a társpiacként nyilvántartott kőolajár esése miatt.

A szeptember végi FOMC tanácskozás jegyzőkönyvét tették közzé szerdán, amely egy teljesen megosztott tanácsot mutatott, galambokra és héjákra szakadva. Kifejezték aggodalmukat a piaci sokk miatt, beleértve a költségvetés el nem fogadását illetve az adósságszint meg nem emelését. A résztvevők többségének véleménye szerint a Fed-nek meg kell kezdenie ezévben a havi kötvényvásárlási program visszacsökkentését.  (Megjegyezzük, hogy a tanácskozás  még a kormány részleges leállása előtt történt.)

Elemzők szerint, a kormányzati válság miatt a közeljövőben nincs lehetőség a kötvényvásárlás karcsúsítására.  A jegyzőkönyv közzétételét követően a dollár erősödött, ezzel az aranyár csökkent.

Nem okozott meglepetés Obama

Obama elnök a Fed jelenlegi alelnökét, Janet Yellen asszonyt jelölte a Fed elnökeként Bernanke szerződésének januári lejártát követő időre. Ez nem érte meglepetésként a piacot, és a legtöbb területen – beleértve az alapanyagokat és a nemesfémeket – bikairányú hatást mutatott. A jelölésre az ázsiai piacok is belendültek, mivel általánosan elfogadott személy.

A kormányzati leállás 9. napja tart, és még mindig nincs jelentős előrehaladás a republikánusok és a demokraták között, mivel mindkét fél mélyen beásta magát  pozícióiba. Egyre erősebb a külvilág aggodalma, de pánik még nem jelentkezett. Közelít azonban az október 17-i dátum, amikor az Egyesült Államok az adósságplafon meg nem emelése miatt fizetésképtelenné válik, mivel képtelen lesz kötvényeit törleszteni. Az ezzel kapcsolatos bármilyen hír alapvetően befolyásolhatja a piacokat.

A német 5 éves államkötvény aukciója jelentős hozamcsökkenést mutat az erős kereslet miatt, talán jelentős tőkék kezdenek az Eurózóna felé tájékozódni. Az átlaghozam 1 %-ról 0,81 %-ra esett.

NEMESFÉMÁRAK

 

 ARANYÁRTÁBLÁZAT

NAPI ARANYGRAFIKON

 

HETI ARANYGRAFIKON

 

HAVI ARANYGRAFIKON

 

EUR/USD DEVIZAPÁROS JEGYZÉSE