2024 május 27

Romló ingatlanpiaci helyzet

A lakáspiaci index fővárosi és országos szinten is 90 pont fölé emelkedett, ám ezt lerontotta az irodai és üzlethelyiségek piacának drasztikus romlása – tette hozzá a vezérigazgató.

Az index csökkenése az ingatlanpiac romlását mutatja.

A GKI mostantól nem negyedévente, hanem csak félévente – ősszel és tavasszal – számolja az indexet, ennek megfelelően a korábbi negyedéves adatból is féléveseket képzett – mondta Akar László.

A lakáspiaci index azért emelkedhetett, mert a megkérdezett piaci szereplők a következő 12 hónapra Nyugat-Magyarországon némi javulást vártak, míg a fővárosban és a keleti régióban változatlan helyzetet valószínűsítettek.

A panellakások áremelkedése Észak-Pesten és Nyugat-Magyarországon várható, másutt változatlan marad az ár. A nem panel társasházi lakások ára Budán és szintén Nyugat-Magyarországon emelkedik. A családi házak ára viszont Nyugat-Magyarországon csökken, másutt változatlan marad a GKI szerint.

A mostani felmérés során ezer háztartásból 10 mondta azt, hogy biztosan vásárol – illetve épít – lakást a következő egy évben. A negatív csúcs 2010 tavaszán volt 3 lakással, míg a pozitív csúcsot 30 lakással 2008 márciusa tartja.

A biztos lakásfelújítók száma – szintén ezer háztartásból – most 19 volt. A skála 2008 elején 71 lakáson állt, míg idén tavasszal 12 lakás volt a negatív csúcs.