2024 február 28

Romániából is jöhet gáz Magyarországra

Az úgynevezett Open Season (kapacitáslekötés) eljárást július végén kell meghirdetni a korábban megszabott ütemterv szerint. A román hatóság döntése nyomán ez lehetővé válik.

Magyar részről a projektben résztvevő FGSZ Zrt. július 21-én közölte, hogy intenzív tárgyalásokat folytatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal (MEKH) a BRUA-projekt gazdasági stabilitásával és megvalósíthatóságával kapcsolatban, de ezek a tárgyalások nem jártak eredménnyel.

Az FGSZ ugyanakkor megvizsgálta, hogy a projekt mely részeit lehetne megvalósítani gazdaságilag életképes módon, és arra a következtetésre jutott, hogy a Romániából Magyarország irányába történő gázszállítás valósítható meg. Az FGSZ szerint a Romániából Magyarországra juttatott gáz Szlovákia, Szerbia, Ukrajna és Horvátország irányába exportálható.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az eredetileg tervezett projekt Magyarország és Ausztria közötti pillérével kapcsolatban az FGSZ a tárgyalások folytatását fogja indítványozni az osztrák partnerintézményekkel annak érdekében, hogy gazdaságilag életképes megoldást találjanak egy új projekt keretein belül, közölte egy héttel korábban az FGSZ. A Transgaz a magyar fél döntése nyomán közölte, ez nem befolyásolja kedvezőtlenül a BRUA-gázvezeték megvalósulásának első szakaszát. A

gázfolyosón évente 4,4 milliárd köbméter gáz szállítását tervezik. Eredetileg a költségeit 550 millió euróra becsülték, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít. A gázvezeték célja, hogy változatosabbá tegye Kelet-Közép-Európa gázellátási forrásait, és növelje az Európai Unió energetikai biztonságát.