2023 szeptember 22

Renkívüli alapból kapnak pénzt a gazdák

A bizottság augusztusban már bejelentette ugyanerre a célra egy 125 millió eurós keret felállítását, ám az igényléseket rövid időn belül felfüggesztették, mert gyorsan kimerült a keret, és sok igény érkezett olyan térségekből, amelyek hagyományosan nem exportálnak annyit Oroszországba.

Címkézik a forrásokat

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden közölte: magyar szempontból fontos eredmény, hogy a szeptember 10-éig benyújtott, de az első jogszabály felfüggesztése miatt be nem fogadott igények is várhatóan kielégíthetőek lesznek az új alapból. Ezen túlmenően a szeptember 30-a után végrehajtott intézkedések is kompenzálhatóak lesznek a keret erejéig.

A kedden bejelentett forrásokat címkézi az Európai Bizottság; tagállamokra és termékcsoportokra bontva meghatározza, ki mennyi segítségre lehet jogosult. A kvótákat az elmúlt három év exportstatisztikái alapján állították össze.

Felvásárolják a termést

A pénzzel az Európai Unió gyakorlatilag felvásárolja az eladatlanul maradt zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket aztán főleg ingyen osztanak szét, vagy nem élelmiszerként hasznosítják, például komposztálják. Előbbi esetben az uniós szabályok lehetővé teszik a 100 százalékos uniós finanszírozást, utóbbinál valamivel alacsonyabb a maximális támogatás mértéke. Természetesen a gazdák dönthetnek úgy, hogy nem mihamarabb, éretlenül vagy egyáltalán nem takarítják be a terméket, de akkor még kevesebb uniós forrást kaphatnak.

A 165 millió eurós keretből alapvetően 12 tagállam termelői juthatnak támogatáshoz; almából és körtéből 181 ezer tonnát, citrusfélékből 96 ezer tonnát, zöldségekből, répából, uborkából, paprikából és paradicsomból 44 300 tonnát, egyéb gyümölcsökből, kiviből, szilvából és szőlőből 76 900 tonnát vásárol fel az Európai Unió. Emellett mind a 28 tagállam kap 3000-3000 tonna „tartalékot”, vagyis a többi 16 tagállam összesen ennyit vásároltathat fel uniós pénzből. A korábbi programmal ellentétben viszont a karfiol, káposzta és gomba felvásárlása már csak ez utóbbi keret terhére lehetséges. Brokkoli és bogyós gyümölcsök felvásárlását pedig ebben a programban már nem támogatja az Európai Unió.

Új jogszabály jön

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) keddi közleménye kiemeli, hogy a költségeket a tervek szerint az EU általános költségvetési tartalékából fedezik, ami összhangban van azzal a magyar törekvéssel, hogy a gazdák kártalanítása ne a területalapú támogatások rovására történjen. Mint írták, az uniós miniszterek bíznak abban, hogy az új intézkedés stabilizáló hatással lesz a piacra. Ugyanakkor Magyarországgal egyetértésben több tagállam, köztük Ausztria, Szlovákia és Szlovénia is felhívta a figyelmet az embargó közvetett negatív piaci hatásaira, és kérte a bizottságot, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a piaci folyamatokat, és szükség esetén tegye meg a megfelelő intézkedéseket ezek kiküszöbölésére – írták.

A tárca közleménye szerint az uniós országok mezőgazdasági minisztereinek szeptember 28-30 közötti milánói tanácskozásán a magyar delegációt vezető Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részt vett az Európai Néppárthoz tartozó miniszterek munkaülésén és más uniós minisztertársaival is tárgyalt az orosz krízisről. A tárcavezető kétoldalú megbeszélést folytatott az uniós agrárbiztossal is; a magyar tárcavezető elengedhetetlennek nevezte, hogy új forrásokat vonjanak be a termelőket ért károk kompenzálására. A leköszönő biztos megerősítette: a zöldség-gyümölcs szektor kárainak enyhítésére létrehozandó újabb alapról szóló jogszabály szeptember 30-án hatályba lép – írták.