Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Rejtett munkanélküliségre utal az inflációs adat

Le kell hajolnunk, ha közelebbről akarjuk szemügyre venni a szeptemberi inflációt. Bár már augusztusban is nullát jelentett a KSH, s emiatt a piaci konszenzus mínusz 0,1 százalék volt a múlt hónapra. A valóság ennél is nagyobb csökkenést mutat. Szeptemberben – 0,4 százalék volt az infláció év/év alapon.

Olcsóbb a benzin

Elsősorban a süllyedő olajárszint nyomán mérséklődő üzemanyagárak húzódnak a negatív fogyasztói árindex hátterében – mondta Samu János, a Concorde vezető elemzője. Hozzátéve: van azonban egy meglepő momentum, amit mindenképpen érdemes kiemelni, nevezetesen, hogy egyelőre nem jelentkezik a belföldi fogyasztás hatása.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Találnak olcsó munkaerőt

Miközben a kiskereskedelmi statisztikákból egyértelműen kiolvasható, hogy élénkült a belföldi fogyasztás. Aminek már jelentkeznie kellett volna a szolgáltatások árában. Feltűnő, hogy a piaci szolgáltatások – éttermi szolgáltatás, könyvterjesztés – árazása még csökkent is. Nos, valószínű, hogy az érintett cégek még mindig találnak olcsó munkaerőt, ezért nem kényszerülnek áremelésre. Ami arra utal, hogy a valós munkanélküliségi ráta magasabb annál, mint amit a hivatalos adatközlésekben látunk.

Sokáig maradhat a kamatszint

A vártnál jóval alacsonyabb infláció aligha csapódik le kamatvágásban, mert arról már nyilatkozott a jegybank, hogy ezt nem tervezik. Ugyanakkor az adat a kamatemelést sem teszi indokolttá. Ezért arra számíthatunk, hogy a jelenlegi kamatszint hosszabb távon is fennmaradhat.