2024 május 27

Reformokat sürget az eurócsoport

„Egyetértettünk abban, hogy a jelenlegi helyzet nem kielégítő, strukturális reformok, fiskális politika és befektetések hiteles elegyére van szükség” – közölte Dijsselbloem. A holland politikus arra is kitért, hogy az eurózóna tagállamainak szerdáig kell megküldeniük költségvetései terveiket jóváhagyásra az Európai Bizottságnak.

Ambiciózus politikai válaszokra van szükség

Jyrky Katainen, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris kérdésekért, valamint az euróért felelős tagja szintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy a gazdasági növekedés törékenyebb, mint arra a brüsszeli testület által tavasszal készített gazdasági előrejelzés készítésekor számítani lehetett. A finn politikus éppen ezért ambiciózus politikai válaszokat és reformokat sürgetett. Katainen közölte: a tagállamoknak a befektetéseket támogató döntéseket kell hozniuk, bár világos, hogy az egyes országok pénzügyi mozgástere nem azonos.

Katainen, mintegy cáfolva a sajtóban megjelent híreket, miszerint az Európai Bizottság arra készül, hogy visszadobja a francia költségvetés tervezetét, leszögezte: minden országot azonos mércével és méltányosan ítél majd meg, egyelőre hivatalosan nem ismert költségvetési tervekről pedig nem előlegezi meg a döntést. „Ez a spekuláció egyszerűen elhamarkodott” – jelentette ki Jyrki Katainen.

Erős szóváltás Brüsszel és Párizs között

Jeroen Dijsselbloem korábban arra is megjegyzést tett, hogy a Franciaországból érkező számok nem túlzottan reménykeltőek, miután pár hete Párizs közölte: újabb haladékra lesz szüksége, idén sem tudja teljesíteni az uniós pénzügyminiszterek tanácsa által előírt hiánycsökkentést.

A francia miniszterelnök azzal válaszolt, hogy a büdzséről ők döntenek, az eurócsoport elnökének nem kellene ilyen megjegyzéseket tennie, és nem fogad el kioktatást, hogy hogyan irányítsa az országot.

„Tettem néhány megjegyzést, miután Franciaország közölt néhány adatot” – reagált az eurócsoport tanácskozását követően Jeroen Dijsselbloem.