2023 szeptember 22

Piacvezetőként hirdette magát, 30 millióba fájt neki

Megalapozottak voltak az állítások?

A GVH azt vizsgálta, hogy megalapozottak-e a Dante 2013 szeptemberétől induló, jelentős költségvetésű és széleskörű kampányában szereplő piacelsőségi állításai, így a „piacvezető” jelző, és a „Szabadulj meg nem használt tárgyaidtól a lehető leggyorsabban, hirdess vagy vásárolj ott, ahol a legtöbben” szlogen használata; a Dante megfelelően bizonyította-e az állításai helytállóságát a piaci viszonyokra is tekintettel.

A GVH döntése szerint a piacelsőségi állítások – a teljesen szubjektív tartalmak kivételével – kifejezetten alkalmasak a fogyasztói figyelem felkeltésére és a döntések befolyásolására.

Nem tudta igazolni állításait

A GVH alapvetően két kérdésre kereste a választ a kereskedelmi gyakorlat értékelésekor. Az első, hogy mit jelent az apróhirdetési piac? A második pedig, hogy mit jelent a piacvezető pozíció az apróhirdetési piacon?

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A GVH megállapította, hogy nem volt egységes módszer a piaci pozíció fogyasztói szempontú mérésére a vizsgált időszakban, és a Dante többféle tartalmat is társított és kommunikált piacelsőségéről. A piacvezető kifejezés sokféle tartalmat jelenthet az adott piacon, és még az eltérő tartalmak megjelölése, elhatárolása vagy mérése sem egységes vagy minden kétséget kizáróan egyértelmű a szakma, és még kevésbé a fogyasztók számára. A GVH úgy ítélte meg, hogy a Dante igazolatlan, így valótlan állításokat közölt az www.aprod.hu, illetve a www.olx.hu oldalak piacelsőségéről.

Együttműködött a cég

A GVH a Dante-ra kirótt bírság kiszabásakor alapvetően a kommunikációs költségekre alapozott.

Súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelentős számú fogyasztót ért el. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe a Dante együttműködési szándékát.

A GVH felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes állítások igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek alátámasztják állításaik valóságtartalmát, figyelemmel a változó piaci viszonyokra is, különösen egy márkanév-váltás vagy egy intenzív marketingverseny esetén, és a vállalkozásoknak rendelkezniük kell e bizonyítékokkal már reklámjaik közzététele előtt, hosszabb kampány esetén pedig külön figyelniük kell az eredmények esetleges változásának lehetőségére is.