2023 március 31

Pár év, és újjáéled a Tőzsdepalota

Az 50 000 négyzetméteres eklektikus-szecessziós épületben 31 700 négyzetméter területet újít fel és alakít át a fejlesztő, melyből 25 700 négyzetmétert A+ kategóriás irodaterületként és 6 000 négyzetmétert prémium kiskereskedelmi területként ad bérbe a JLL.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A műemlékvédelem alatt álló, több, mint 100 éves belvárosi irodaház földszinti kávéházak, éttermek és üzletek részére kínál prémium bérleményeket. A korábban az MTV Székházaként (előtte Tőzsdepalota) szolgáló területek funkciója nem változik, a CMA Architects bevonásával építik át a tereket, a két tőzsdeteremből igény szerint cellás, nyitott, vagy loft irodaterületeket alakítanak ki, belső udvarokat terveznek, és beépítésre kerül egy zöld tetőtér is, ami exkluzív panorámát nyújt majd a leendő bérlőknek.

A fejlesztő továbbá egy Magyarországon még nem alkalmazott, élhetőséget előtérbe helyező környezetvédelmi minősítést céloz megszerezni az épületre.

Ez történik az épülettel

A Tippin Corporation kanadai tulajdonosa, Michael Tippin elmondta: “A felújítási munkálatok várhatóan 2018 elején kezdődnek, melynek költségvetése kb. 38 millió euró. Az Alpár Ignác által tervezett és 1905-ben átadott épület múltja meghatározó, ezért a felújítási munkák során nagy hangsúlyt fektetünk a történelmi értékek megőrzésére, és ahol csak lehet, megőrizzük az épület jellegzetes stílusát. Ezen kívül korszerű üveg-acél megoldásokat is alkalmazunk azokban a terekben, amik az elmúlt évszázad során megsemmisültek.”

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Furulyás Ferenc, a JLL magyarországi ügyvezetője hozzátette, hogy kevés ennél jobb lokáció létezik Budapesten, mint a belváros szívében található Szabadság tér. Jelenleg ezen az alpiacon nagyon kevés egybefüggő üres irodaterület érhető el és a telekhiány miatt limitált a fejlesztési potenciál.

Az állandósult kereslet indokolja a Tőzsdepalota fejlesztésének megindítását, hiszen 2017 első negyedévében 9,7 százalékra csökkent az üres területek aránya a CBD alpiacon 2016 év végéhez képest (10,6%). A jelenlegi modern irodaház fejlesztések között ez az egyetlen ikonikus építészeti remekmű, mely több, mint 31 000 négyzetméter bérbeadható prémium minőségű területet képes nyújtani.

A grandiózus épületben alkalmazott egyedi építészeti megoldások túlmutatnak a hazai modern irodapiaci kialakításokon. Az épületben akár 6 000-9 000 négyzetméteres, önálló székházként funkcionáló szárnyak bérlésére is lesz lehetőség, és a bérleti díjak 18-25 euró/négyzetméter körül várhatók. A Tőzsdepalotában 2017 május közepétől megkezdődik a bérbeadás, és a tervek szerint az épület 2020 elejétől ismét régi pompájában ragyoghat és az első bérlők is beköltözhetnek irodájukba.