2023 december 10

Ötven év felett sokakat veszélyeztet a magány

Befelé fordulnak

Az 50 év feletti megkérdezettek ötöde csak ritkán, vagy soha nem él közösségi életet, kétharmaduk naponta legalább két órát ül a tévé előtt, míg félmillió nyugdíjas napi 4-6 órát tölt tévénézéssel. A nyugdíjasok kétharmadának ugyanakkor van valamilyen segítsége a háztartási teendők ellátásában, jellemzően egy családtag vagy rokon személyében.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A 4Life Direct felmérésében arra kereste a választ, hogy mennyire fenyegeti a magány és az egyedüllét az 50 év felettieket Magyarországon, járnak-e társaságba, mennyi időt töltenek el a tévé előtt, illetve kapnak-e segítséget háztartási teendőik ellátásában.

Vannak, akik aktitivizálódnak

Miközben a társadalomban alapvetően az a kép él a nyugdíjasokról, hogy magányosan ülnek otthon, valójában aktívabb társadalmi életet élnek, mint azok az 50 év felettiek, akik még nem vonultak nyugdíjba.

A kutatásból kiderült, hogy a nyugdíjasok körében szignifikánsan magasabb a hetente társaságba járók aránya: 40 százalékuk heti legalább egy alkalommal részt vesz valamilyen közösségi programban, míg ugyanez az arány az aktív ötvenesek esetében csupán 25 százalék.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Veszélyes trendek

A felmérésben részt vevő 50 év felettiek háromnegyede havi, ötödük pedig heti több alkalommal jár társaságba. Mindez nem jelenti azt, hogy az egyedüllét és a magány veszélye ne állna fenn ötvenen túl, a megkérdezettek ötöde ugyanis csak ritkán, vagy soha nem él közösségi életet.

Ennél is riasztóbb, hogy 8 százalékukkal gyakran, 27 százalékukkal ritkábban, de előfordul, hogy a napjuk beszélgetés nélkül telik el. Érdekes módon ez a veszély még jobban fenyegeti az 50 feletti, de aktív embereket, mint a nyugdíjasokat. Utóbbiakat az aktívabb közösségi életnek köszönhetően valamivel kevésbé érinti, 76 százalékuknak még soha nem telt el úgy napja, hogy valaki ne szólt volna hozzájuk. 

A megkérdezettek többsége, 45 százaléka napi 2-4 órát tölt a TV előtt. Harmaduk 2 óránál kevesebbet, ötödük viszont 4 óránál is többet tévézik. A nyugdíjasok körében szignifikánsan magasabb azoknak az aránya, akik legalább 4-6 órát vagy még annál is többet tévéznek egy átlagos napon. A kétmillió magyar nyugdíjas 25 százaléka, azaz közel félmillió ember legalább napi 4 órát ül a tévé képernyője előtt.

Sokaknak segítenek

A válaszadók kétharmada nem marad magára a háztartási teendőkkel, jellemzően egy családtag, vagy rokon segít nekik az otthoni munkában. Háztartási kisegítők alkalmazása egyáltalán nem jellemző az idősek körében, de az is ritka, egy szomszédtól, vagy ismerőstől kérjenek segítséget. Az ötven felettiek 35 százalékuknak nincs ilyen segítsége – akár azért, mert nincs is rá szüksége, akár azért, mert nincs, aki segítsen nekik.

A nyugdíjasok körében természetesen magasabb azok aránya, akik kapnak valamilyen segítséget, 31 százalékuk viszont maga küzd meg a háztartási teendőkkel.