2023 szeptember 21

Összeültek az olajipar vezetői – mi lesz ebből?

Bejött a stratégia?

Az olaj világpiaci ára tavaly csaknem a felére csökkent a túlkínálat miatt. Az OPEC tavaly őszi konferenciáján – szakítva korábbi stratégiájával – az ár befolyásolása helyett piaci részesedésének megvédését helyezte politikája előterébe és nem csökkentette termelését.

Abdallah Szálem el-Badri, az OPEC főtitkára a londoni „Oil and Money” olajipari konferencián kedden újságíróknak annak a véleményének adott hangot, hogy a legutóbbi piaci fejlemények tükrében a stratégia sikeresnek tekinthető. „Két évnél nem tarthat tovább” – válaszolta a piaci egyensúly helyreállásának távlatát firtató újságírói kérdésre.

Nem változtatnak

Szavai alapján nem tűnik túl valószínűnek, hogy az OPEC legközelebbi, december 4-i konferenciáján változtatna piaci részesedését védelmező stratégiáján, bár a főtitkár óvatosan elkerülte minden erre vonatkozó kérdés megválaszolását. A konferencián ugyanakkor felszólította a szervezeten kívüli olajtermelő országokat, hogy vegyék ki a részüket a szerinte 200 millió hordós világpiaci túlkínálat csökkentésében.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Össze kell fognunk, az OPEC-tagoknak és a szervezeten kívülieknek együtt kell megszabadulnunk a piacot nyomasztó többlettől – mondta.”Ugyanaz a problémánk: a 200 millió hordós többlet” – fogalmazott.

Lesz együttműködés?

Az OPEC az együttműködési lehetőségek megvitatására „technikai tanácskozásra” hívta meg a szervezeten kívüli olajtermelőket október 21-ére a szervezet bécsi központjába. A szervezeten kívüli országok – közöttük Oroszország is – azonban határozottan elutasítják az együttműködést a termelés csökkentésében, bár elemzői prognózisok szerint az alacsony olajár miatt termelésük egyébként is csökkenni fog.

Abdallah Szálem el-Badri szerint a szervezeten kívüli országok termelése 2016-ban a feltárási és kitermelési beruházások visszaesése miatt valószínűleg nem emelkedik tovább, de akár még csökkenhet is. A feltárási és kitermelési beruházások az idén 130 milliárd dollárral csökkennek a 2014-es 650 milliárd dollárhoz képest – mutatott rá.

Emelkedő árfolyam

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) igazgatója, Fatih Birol a konferencián elmondta, hogy az olajipari kitermelési beruházások az idén legalább 20 százalékkal esnek vissza a 2014-eshez képest.

Az OPEC arra számít, hogy a világpiaci kereslet az általa termelt olaj iránt az ideihez képest mintegy napi egymillió hordóval napi 30,3 millió hordóra emelkedik 2016-ban. A kitermelési beruházások csökkenésének hamarosan meglesz a hatása a világpiaci kínálatra – jelezte az OPEC főtitkára.

„Most még alacsonyak az olajárak, de néhány hónap múlva már nem ez lesz a helyzet” – jelezte Abdallah Szálem el-Badri a londoni Oil and Money konferencián.