2024 május 27

Oroszokkal rendezné a menekültválságot Szijjártó

Kellenek a megoldáshoz

A külgazdasági és külügyminiszter az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott több mint kétórás tárgyalásának fő témája a bevándorlási válság és a szíriai helyzet volt. A tárcavezető hangsúlyozta: most, hogy az Európai Unió történetének legsúlyosabb kihívását éli át a bevándorlási hullám miatt, „végre fel kellene ismernünk és be kellene látnunk, hogy az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés nélkül nincs megoldás a bevándorlási válságra”.

Úgy vélte, a bevándorlási hullám legfőbb forrása Szíria, és a szíriai háborút csak úgy lehet lezárni, csak úgy lehet békét, stabilitást teremteni az országban, ha erről megállapodás születik a transzatlanti közösség és Oroszország között.

„Amerikai-orosz megállapodás nélkül, transzatlanti-orosz megállapodás nélkül nincs megoldás a szíriai háborúra, ezáltal nincs megoldás az Európát sújtó bevándorlási válságra sem” – fogalmazott.

Ezért Magyarország a mielőbbi megállapodást szorgalmazza Oroszországgal, amelynek révén a szíriai konfliktust a lehető leggyorsabban lehet rendezni.

Minél lassabban rendezik ezt a kérdést, annál több bevándorló érkezik Európába, annál nagyobb lesz a bevándorlási nyomás – mutatott rá. Magyarország ezért üdvözli, hogy pénteken Bécsben egyeztet az amerikai, orosz, szaúdi és török külügyminiszter, és ettől a találkozótól azt várja, hogy az álláspontok közelednek egymáshoz, és előkészíthetnek egy olyan megállapodást, amelynek eredményeként „a szíriai háború lezárása már rövidtávon is valósággá válik”.

Védeni kell az értékeket

Szijjártó Péter elmondta: orosz partnerével egyetértettek abban, hogy növelni kell az Iszlám Állam elleni nemzetközi erőfeszítéseket, hiszen minél több területet hódít meg a terrorszervezet, annál több embernek kell elhagynia az otthonát, és annál többen jönnek majd Európába.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Egyetértettek abban is, hogy ebben a helyzetben kifejezetten szükség van a keresztény értékek védelmére és megerősítésére Európában, valamint a Közel-Keleten, mert „ha valaki nem tiszteli a saját értékeit, akkor mások értékeit sem fogja tudni tisztelni” – magyarázta. A magyar kormány álláspontját ismertetve Szijjártó Péter a megbeszélésen közölte, hogy a szíriai rendezés alkalmával a lehető legszélesebb körű politikai párbeszédre van szükség, először békét és stabilitást kell teremteni, és utána kell foglalkozni azzal, hogy a jelenlegi rezsimnek mi legyen a sorsa a jövőben.

Szóba kerültek a szankciók

A külügyminiszter arra is kitért, hogy Moszkvában tanácskozott Veronika Szkvorcova egészségügyi miniszterrel is, aki a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöki posztját tölti be. A megbeszélésen arról állapodtak meg, hogy „nem dramatizáljuk túl a kereskedelmi forgalom radikális csökkenését”, mivel ez nem a két országon, hanem a globális politikai helyzeten múlik – emlékeztetett a tárcavezető. Mint mondta, remélhetőleg a mostani kedvezőtlen globális politikai helyzet elmúltával a két ország közötti gazdasági együttműködés ismét a régi lesz.

Magyarországnak komoly nehézségeket okoznak az Oroszországgal szembeni európai szankciók és a Moszkva által bevezetett ellenintézkedések – közölte. Hozzáfűzte: két éve még Oroszország volt a második legfontosabb kereskedelmi partnerünk, az idei év első felében viszont már csak a 13. volt, és az Oroszországba irányuló magyar export az idén már a felére csökkent.

A két miniszter egyetértett abban, hogy Közép-Európa energiaellátása fontos kérdés, amely még nincs rendezve, ezért keresni kell azokat a közös megoldásokat, amelyek a források és útvonalak diverzifikációjával biztosítják a régió gázellátását. A tárgyalás témája volt még a mezőgazdasági együttműködés jövője és az is, hogy magyar építőipari vállalatok szerepet kapnak a 2018-as labdarúgó világbajnokság stadionjainak építésében – mondta Szijjártó Péter.