Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Omlik az orosz tőkepiac

A rubelben számított MICEX-index 1,45 százalékkal 1364,24 pontra, a dollárban számított RTS-index pedig 2,25 százalékkal 1064,29 pontra esett. Év eleji értékéhez képest a MICEX 9,3, az RTS pedig 26,23 százalékkal gyengült.

Négyéves mélyponton az olajár

A moszkvai tőzsdét egész nap nyomás alatt tartották a rossz hírek. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára a fontos pszichológiai szintet jelképező 90 dollár alá esett, az ár a 2010. novemberi minimumokra zuhant.

Negatív hatást gyakorolt, hogy világszerte meredeken estek a részvényárfolyamok, mert a befektetők aggódnak a világgazdasági növekedés lassulása miatt, miközben az Egyesült Államokban végéhez közeledik a pénzbőséget biztosító monetáris enyhítés. Nyugtalanok amiatt is a piacok, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter között vita kezd kibontakozni az eurózóna gazdasági növekedését ösztönző intézkedésekről. Míg Draghi a monetáris politika lazítását ösztönzi, Schäuble kitart a költségvetési szigor fenntartása mellett.

Menekül a tőke az országból

Veszélyt jelez az orosz piacnak az is, hogy a külföldi befektetők ismét tőkét vontak ki az orosz értékpapírokból. A múlt héten 68,9 millió dollár tőkét vontak ki, míg az azt megelőző héten még 157 millió dollár volt a nettő tőkebeáramlás.

A bankközi devizapiacon péntek este a dollár jegyzése 32 kopejkával 40,39 rubelre, az euróé 17 kopejkával 51,07 rubelre emelkedett. A határidős piacon egy dollár 20 kopejkával 40,35 rubelre erősödött, az euró jegyzése 2 kopejkával 50,59 rubelre növekedett. Elemzők szerint a rubel árfolyamának zuhanását csak az állíthatja meg, ha az olaj világpiaci ára emelkedni kezd.

Az orosz fizetőeszköz értékének 18 százalékát veszítette el a dollárral szemben az év eleje óta, pedig az orosz jegybank már több mint 40 milliárd dollárt költött a rubel védelmére.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]