2024 május 23

Olcsó exporthitel vállalkozásoknak vidéken is

Szabó László külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár a győri kirendeltség átadásán elmondta: az utóbbi hónapokban nagyon kemény átalakításon, „újraigazításon” ment át a magyar külgazdaság- és külpolitika, amelyben fontos szerep jut az Exim támogató funkciójának, hiszen a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a befektetés-ösztönző ügynökség mellett ez a harmadik pillére az export növelésének.

Működik az agresszív üzletpolitika

A kormányzat eltökélt szándéka, hogy helyzetbe hozza a hazai kis- és középvállalkozásokat, hiszen miközben ezek foglalkoztatják a hazai munkavállalók háromnegyedét, csupán az export 15 százalékát adják. Szabó László szerint, ha ehhez a vállalatok minden szükséges segítséget megkapnak, van esély arra, hogy az egyik legexportképesebb országgá váljunk a régióban vagy talán Európában is.

Mint mondta, a bank számaiból látszik, hogy működik a 2012-ben a következő négy évre meghirdetett agresszív üzletpolitika, egyre több az okos kölcsönkihelyezés, de az is, hogy jó ennek a banknak a rizikóvállalási képessége. Hozzátette: külön előny, hogy hitelbiztosítójával olyan piacokon is támogatni tudja a cégeket, „ahol a kereskedelmi bankok nem feltétlenül tolonganak az ügyfelekért”.

Exporthitel 2 százalékos kamattal

Két-három munkatársat foglalkoztatnak majd vidéki kirendeltségeik, amelyek közül a következőt csütörtökön, Nagykanizsán nyitják meg – mondta Puskás András, az Exim vezérigazgató-helyettese arra emlékeztetve, hogy a pénzintézet legfőbb feladata, hogy finanszírozási, biztosítási és garanciavállalási eszközeivel, az export fokozásán keresztül járuljon hozzá a GDP növekedéséhez.

Megjegyezte: jelenleg két százalékos kamattal jutnak el euróhiteleik a kis- és középvállalkozásokhoz, az Exim tavalyelőtt még az egy százalékot alig meghaladó exportrészesedése már három százalék feletti, céljuk pedig az, hogy pár éven belül elérjék az uniós átlagot, amely az export tíz százalékának finanszírozását jelentené.

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP), Győr alpolgármestere az eseményen arról beszélt: a város gazdasági potenciáljának elismeréseként tekintenek arra, hogy itt nyílt meg a pénzintézet első vidéki kirendeltsége. Ennek okaként pedig azt említette, hogy kéz a kézben jár a kis- és középvállalkozások segítése terén a kormányzati és az önkormányzati politika.