Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 22

Odatette magát a Wells Fargo

Szerdán közzétett gyorsjelentésében a nagybank közölte, hogy profitja 5,8 milliárd dollárra növekedett a szeptember végéig tartó három hónapban az egy évvel korábbi 5,73 milliárd dollárról. A részvényenkénti nyereség 1,05 dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 1,02 dollárral. A Wells Fargo bevétele 21,88 milliárd dollárra emelkedett, szemben az egy évvel korábbi 21,21 milliárd dollárral.

Felülteljesítette az elemzők elvárását

Elemzők 21,76 milliárd dolláros bevétel mellett 1,04 centes részvényenkénti nyereségre számítottak az idei harmadik negyedévről. A vártnál kedvezőbb eredményeknek köszönhetően a Wells Fargo árfolyama 1,4 százalékkal 52,57 dollárra emelkedett a tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben.

A bank időszaki átlagos hitelállománya összege 7,7 százalékkal 903,23 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 838,88 milliárd dollárról. Ezen belül a kereskedelmi és vállalati hitelek összege éves összehasonlításban 15 százalékkal 254,20 milliárd dollárra ugrott az idei harmadik negyedévben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Dacára a hitelkihelyezések növekedésének a hitelezési tevékenységből származó profit ismét csökkent: a bank nettó kamatrése 2,96 százalékra mérséklődött az előző negyedév végi 2,97, illetve az egy évvel korábbi 3,06 százalékról.

Csökkent a jelzáloghitelből származó nyereség

Továbbra is a Wells Fargo az Egyesült Államok első számú jelzáloghitelező bankja. A jelzáloghitelezésből származó nyereség azonban 2,7 százalékkal 1,59 milliárd dollárra mérséklődött az egy évvel korábbi 1,63 milliárd dollárról.

A bank az idei harmadik negyedévben 55 milliárd dollár értékben folyósított új lakás jelzáloghiteleket, ami 15 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedéves 48 milliárd dollárnál, viszont 11 százalékkal kevesebb az idei második negyedéves 62 milliárd dollárnál.

A második legnagyobb amerikai jelzáloghitelező, a JP Morgan Chase kedden közzétett gyorsjelentésében arról számolt be, hogy 23 százalékkal 1,6 milliárd dollárra csökkent a jelzáloghitelezésből eredő profitja.

A San Franciscó-i székhelyű Wells Fargo fő profilja a hagyományos hitelezés, a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek nyújtott kölcsönök, eltérően a Wall Street-i pénzintézetektől, amelyek sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a befektetési banki tevékenységre.