2024 április 16

Nemzetközi szereplővé lépne elő KELER

Teljeskörű szolgáltatás

A KELER-csoport a magyarországi energia- és tőkepiacon a belföldi szereplőknek teljes körű szolgáltatást nyújt, a csoport közreműködésével lebonyolított tőkepiaci ügyletek napi értéke megközelíti az 1000 milliárd forintot, az energia-piacon pedig 2,3 milliárd forintot ér el.

A szolgáltatásokból származó bevétele 2016-ban 5,415 milliárd forintra emelkedett, 5,53 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, adózás előtti nyeresége pedig 1,860 milliárd forintot tett ki, a 2015. évi 2,3 milliárd forint után – ismertette.

Nemzetközivé válna

A KELER arra törekszik, hogy lokális szolgáltatóból nemzetközi szereplővé lépjen elő, hogy az értéktári és elszámolási költségeket a piaci szereplők számára optimálissá tegye. Ezért a csoport fejlesztései is elsősorban a piaci működés egységesítése és ezzel párhuzamosan a költségek racionalizálása irányába mutatnak.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Példaként az utóbbi évek egyik fontos lépéseként említette a vezérigazgató, hogy olyan folyamatot és rendszert vezettek be, amely a korábbinál hatékonyabban és gyorsabban tudja kezelni a befektetési jegyek adásvételéhez kapcsolódó műveleteket.

Fedezet- és biztosítékkezelés

Dudás György elmondta: a KELER a piacon a bankok és brókercégek értékpapírszámláit vezeti, feladata az is, hogy a bankok közötti pénzátutalásokat lebonyolító pénzklíring rendszerben az átutalások mögötti fedezetet, a biztosítékokat is kezelje.

A Magyar Nemzeti Banknál a bankoknak hitelkeretük van, amelyek felső határárig engedi a jegybank a pénzátutalást az adott pénzintézetnek. A hitelkeret mögötti biztosítékokat értékpapírokban zárolják a KELER-nél – ismertette.

Hozzátette, a KELER olyan infrastruktúrát szeretne működtetni, amely segíti a tőkepiaci vállalkozások minél automatizáltabb működését és elérést biztosít számukra az európai szintű értékpapír-elszámolási rendszerekhez, valamint megoldást nyújt a magyar és nemzetközi szabályozó intézmények számára történő kötelező adatszolgáltatáshoz.

24 éve létezik

A KELER 1993-ban jött létre a Budapesti Értéktőzsde és a Budapesti Árutőzsde 25-25 százalékos, valamint a Magyar Nemzet Bank 50 százalékos tulajdonában. A KELER-nél őrizték a fizikailag kinyomtatott értékpapírokat és végezték a tőzsdei- és a tőzsdén kívüli, úgynevezett OTC értékpapír ügyletek elszámolását. 2004-ben a KELER szakosított hitelintézetté vált, majd 2009-ben az értéktári és elszámolóházi tevékenység szétválasztásával kialakult a jelenlegi KELER-csoport.

A vezérigazgató ismertette: a 2000-es években többször is tulajdonos-váltás zajlott le a KELER-nél, mára az MNB 53 százalékban, a BÉT 47 százalékban tulajdonosa a KELER-nek, a közvetlen és közvetett arányok alapján az MNB közel 90 százalékos tulajdonos.