2023 január 29

Nem változtatott a takarékszövetkezet, bírság lett a vége

Folyamatosan fennállt a jogsértés

A jegybank határozata szerint a Pillér, mint a Partiscum XI Takarékszövetkezet általános jogutódja nem teljesítette határidőre az MNB tavaly év végén hozott határozatában előírt kötelezettségét.

Továbbra is megsértette a jóváírási értéknap alkalmazására vonatkozó, valamint a részére egy másik pénzforgalmi szolgáltató által elektronikus úton továbbított, jóvá nem írható fizetési műveletek visszautasítására vonatkozó előírást.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A jogszabálysértés huzamosan, folyamatosan fennállt, az utóbbi jogszabálysértések a nem megfelelő belső eljárásrend miatt a hitelintézet folyamataiba építetten fordultak elő. Az MNB a jogsértések miatt 1,2 millió forint bírságot szabott ki a hitelintézetre.

Eltérő információk

Az MNB közleményében hangsúlyozza: a pénzforgalmi ellenőrzések során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek.

Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést, és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzésekor.