Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Nem lesz semmi a katalán függetlenségből?

Egyre kevesebben függetlenednének

A katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) két hónappal az október 1-re tervezett referendum előtt készítette el felmérését, amelyben 41,1 százalék foglalt állást a katalán függetlenség mellett. A megkérdezettek nagy többsége, 71,4 százaléka viszont egyetért abban, hogy legyen népszavazás ebben a kérdésben.

A hivatalos közvélemény-kutatást három havonta készítik el, ezek szerint az elmúlt fél évben egyre nőtt a függetlenségre nemmel szavazók aránya. Márciusban 48,5 százalék volt ellene, és 44,3 százalék mellette, decemberben pedig 45,1 százalék ellenezte a katalán autonóm közösség önállósodási törekvését, míg 44,9 százalék támogatta azt.

Egyszer már próbálkoztak

A népszavazást, amelynek tétje Katalónia független állammá alakulása, még nem írták ki. Sajtóértesülések szerint szeptember 11-én, a katalán nemzeti ünnepen jelenti majd be hivatalosan is a referendumot Carles Puigdemont katalán elnök.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A katalán népszavazást a spanyol állam illegálisnak tartja, mivel a spanyol alkotmánybíróság döntése értelmében megrendezése sérti az  ország alkotmányát.

2014. november 9-én Katalóniában már rendeztek népszavazást a függetlenségről, de „alternatív népszavazás” néven, mivel annak megtartását az alkotmánybíróság felfüggesztette. A 7,5 milliós lakosú Katalóniában az 5,4 millió választásra jogosult közül akkor több mint 2,3 millióan mentek el szavazni, az elszakadást Spanyolországtól mintegy 1,8 millióan támogatták.

58 milliárdos támogatás

Méndez de Vigo hangsúlyozta: amennyiben a katalán kormány nem tesz eleget a felszólításnak, és nem készíti el a jelentéseket heti rendszerességgel, a spanyol kormány felfüggeszti az autonóm likviditási alap (FLA) folyósítását, amelynek előirányzata erre az évre összesen 3,6 milliárd euró Katalónia számára.

Az alapot 2012-ben hozta létre a spanyol kormány, hogy támogassa az ország legnagyobb, regionális közigazgatási egységeinek, az úgynevezett autonóm közösségeknek fizetőképességét. Ez lényegében egy hitelkeret az alapvető közszolgáltatások biztosítására, és annak megakadályozására, hogy a régiók eladósodjanak a pénzpiacokon. Az állami likviditási alapból létrehozása óta eddig 58 milliárd eurós támogatásban részesült Katalónia.

Pénzügyi kontroll

Ínigo Méndez de Vigo sajtótájékoztatóján kiemelte: közpénzből nem lehet illegális tevékenységet finanszírozni, és emlékeztetett arra, hogy a katalán kormány által tervezett függetlenségi referendumot a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte.

A kormány döntését megelőző intézkedésnek nevezte „minden katalán jóléte és biztonsága” érdekében.
Mint mondta, ha sor kerül a kifizetések felfüggesztésére, akkor Carles Puigdemont katalán elnök az, akinek magyarázatot kell adnia Katalónia lakosságának. A spanyol kormány ezzel a lépéssel növelte a katalán kormány felett gyakorolt pénzügyi kontrollját.

5,8 millió euró

A katalánok anyagi mozgásterét azonban korábban a spanyol alkotmánybíróság is behatárolta azzal, hogy megsemmisítette a katalán autonóm közösség 2017-es költségvetésének azon részeit, amelyek a referendumra vonatkozó anyagi forrásokról rendelkeztek.

A katalán parlament március 22-én fogadta el idei költségvetési törvényét, amelyben 5,8 millió eurót (1,79 milliárd forint) határozott meg az október 1-re tervezett függetlenségi népszavazás lebonyolítására.

Mindeközben a spanyol állami számvevőszék pedig felgyorsította az eljárást Artur Mas volt katalán elnök, és egykori kormányának három tagja ellen, amiért 5 millió euró közpénzt költöttek el az úgynevezett alternatív népszavazásra 2014 novemberében, amelyen szintén a Spanyolországtól független Katalónia támogatottságáról kérdezték a helyieket. Az ügy végén a volt katalán kormánytagokat akár kötelezhetik is a referendum költségeinek megtérítésére.