2023 január 29

Nem jut cukor a kólába

Nem csak az egészséges életmód mér csapásokat az idén 130 éves Coca-Cola cégre, mely KO tickerrel forog a New York-i tőzsdén. Most a venezuelai hiánygazdálkodás okoz gondokat.

Ha nincsen cukor

A Coca-Cola dél-amerikai palackozója, a Coca-Cola Femsa SAB felfüggesztette az üdítőitalok gyártását Venezuelában a cukorhiány miatt – mondta Kovács Bálint, az Equilor Befektetési zrt. elemzője. Hozzátéve: a csőd szélére sodródott dél-amerikai államban többek között a nádcukor is hiánycikk.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A palackozó továbbra is gyártja a csökkentett cukortartalmú üdítőket, mint a Coca-Cola Light vagy a Life termék. Ám a cukros változat gyártásának átmeneti beszüntetése negatívan hathat a cégre, hiszen a Coca-Cola Femsa vegyesvállalat nettó profitjának mintegy 7 százaléka származott a múlt évben a venezuelai operációból.

Európában nem trendi

Emlékezhetünk, hogy az anyacég áprilisi gyorsjelentése vegyes képet mutatott. Amennyiben a néhány termékkategóriákban végrehajtott áremelések és a költségcsökkentések hatására organikusan emelkedett a cég árbevétele és profitja. Ugyanakkor az erős dollár rányomta bélyegét az idei első negyedévre.

Emellett számos piacon, többek közt Európában is egyre kevesebb üdítőital fogy. Az egyre terjedő egészséges életmód nem kedvez a cukros üdítők gyártóinak.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ki menti meg Venezuelát?

A mexikói-amerikai leányvállalat venezuelai operációjának nehézségei nem érintik komolyan a tőzsdén KO tickerrel forgó Coca-Cola anyacég részvényárfolyamát – vélekedett Kovács Bálint. Szerinte, inkább a venezuelai államcsőd esélyei szempontjából érdekes a hír.

Az olajáresés által érzékenyen érintett dél-amerikai államban csak heti két napban van áramszolgáltatás, állandó az élelmiszerhiány, s a heti munkanapok száma is kettőre csökkent. Jelenleg nem nagyon látni, hogy mi menthetné meg az országot az államcsődtől.