Rendkívüli Hírek:

2023 június 06

Nem ilyen eredményre számítottak az iPhone gyártójától

Nem voltak erősek a várakozások

Az amerikai információ-technológiai óriáscég a június 25-vel zárult három hónapban 7,8 milliárd dollár nyereséget – részvényenként 1,42 dollár profitot termelt 42,36 milliárd dolláros bevétel mellett. Az előző év azonos időszakához képest a profit 27 százalékkal, a bevételek pedig 14,6 százalékkal csökkentek.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Elemzők azonban rosszabb eredményt, 42,09 milliárd dolláros bevétel mellett 1,38 dolláros részvényarányos nyereséget vártak. A bevételek már a második egymást követő negyedévben csökkentek, 13 év növekedés után.

Kínában már nem kapósak

A visszaesés a kínai eladások erős csökkenéséből adódik: a korábban a növekedés fő hajtóerejét jelentő Kínában 33,1 százalékkal estek vissza az eladások, szemben az egy évvel korábbi 112,4 százalékos bővüléssel. Az Apple több agresszív versenytárssal küzd Kínában, amelynek kormánya kritikusan viszonyul az amerikai vállalathoz.

A kínai Huawei Technologies megvetette lábát az okostelefonok egyre lassulva növekedő világpiacán, komoly riválisként fellépve az Apple és a Samsung számára. Az Apple fő terméke, a bevételek mintegy kétharmadát biztosító okostelefonok eladása ugyancsak a második egymást követő negyedévben csökkent, mivel sokan már a szeptemberben piacra kerülő új modellre várnak.

Így alakultak a telefoneladások

Pénzügyi éve harmadik negyedében 40,4 millió iPhone-t értékesített az Apple, ami 15 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest, de meghaladja az elemzők által várt 40,02 milliós számot. Az Apple arra számít, hogy a negyedik negyedévében 45,5 és 47,5 milliárd dollár közötti bevételre tesz szert.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A végösszeg nagyban függ majd az iPhone 7-es sikerétől, ugyanis az új modell eladásának első hétvégéje beleesik a pénzügyi év utolsó negyedébe. Elemzők eddig úgy számoltak, hogy 45,71 milliárd dollár bevétele lehet az Apple-nek. Az Apple árfolyama az utóbbi 52 hét során a 89,47 és 123,82 dollár közötti sávban mozgott a New York-i tőzsdén. A világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalata 96,67 dolláros árfolyamon zárta a szerdai kereskedést, ami közel 22 százalékkal alacsonyabb az év elejéhez képest.