2023 január 29

Nehéz döntés előtt áll a Fed

Csak mérsékelt a növekedés

Az értékelés szerint a növekedés kilenc régióban “mérsékelt”, két térségben pedig “szerény” mértékű volt decemberben. Egyedül Kansas City körzetéből jelezték azt, hogy a gazdasági feltételek “szilárdan tartották” magukat.

Az összegzés szerint egyenletesen növekedett a kiskereskedelmi forgalom, bővült az export és erősen nőtt a GDP. A legutóbbi, decemberben kibocsátott jelentés szerint hét térség mérsékelt, négy pedig szerény ütemben növekedett.

Hamarosan dönteni kell

A Fed nyíltpiaci bizottsága január 28-án és 29-én ülésezik majd. A testületnek akkor el kell majd döntenie, hogy milyen mértékben csökkenti a kötvényfelvásárlási programot, amelynek célja, hogy a hitelfelvételi költségek csökkentése révén élénkítse a gazdaságot.

A Fed decemberben jelentette be, hogy januártól 10 milliárd dollárral csökkenti a havi 85 milliárd dolláros kötvény-kibocsátási programját. Ben Bernanke leköszönő elnök közölte akkor, hogy a program szűkítése az év folyamán folytatódik majd, ha a gazdasági adatok széleskörűen alátámasztják a várakozásokat, miszerint a foglalkoztatás javulni fog, az infláció pedig alacsony marad.

Szerény növekedés a munkaerőpiacon

A 12 körzet kétharmadából a foglalkoztatottság növekedéséről számoltak be. A munkaügyi minisztérium múlt heti becslése szerint a nem mezőgazdasági munkahelyek száma decemberben csalódást keltő módon 74 ezerrel nőtt. A munkanélküliség a munkaerő létszámának csökkenése következtében esett 6,7 százalékra.

A Fed-felmérés szerint a kiskereskedelmi kiadások ” szerényen vagy mérsékelten” voltak nagyobbak a legtöbb területen, mint egy évvel korábban. A richmondi Fed-kerület ugyanakkor lassulást jelentett a kiskereskedelmi kiadások terén, Kansas City régiójában pedig az ünnepi eladások mértéke alacsonyabb volt a vártnál, amit az ottani kiskereskedők a rövidebb értékesítési szezonnak és a mostoha időjárási körülményeknek tulajdonítottak.

A banki hitelezés volumenében nem történt jelentősebb változás, noha hat körzetből a “csekélytől a mérsékeltig terjedő” növekedést jelentettek, háromban nem történt változás, a New York-i régióban pedig “mérsékelt csökkenés” következett be.

Vannak pozitív mutatók is

Az ingatlanpiac “általánosságban tovább javult”, a házértékesítések és az építkezések a legtöbb területen fellendülőben voltak, a kereskedelmi értékesítés és a bérbeadás a térségek kétharmadában nőtt.

Az árak a régiók mintegy felében “stabilak” voltak, a többiek többségében pedig “kisebb növekedéseket” észleltek. Nyolc régióból “a csekélytől a mérsékeltig” terjedő bérnövekedést jelentettek.

Miközben a turisztikai és szabadidős kiadások országosan “vegyes” értékelést kaptak, az ipari termelési szektorban folyamatos növekedés és foglalkoztatottság volt megfigyelhető. Dallas környékéről állás-túlkínálatot is jelentettek.