Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Nagyot lépett a BUX a héten

Hétfőn az OTP és a Mol húzták a magyar piacot, mindkét papír árfolyama közel két százalékkal erősödött. A hétfői kereskedési napot viszonylag erős forint és emelkedő részvényárfolyamok jellemezték, amit gyenge nyitást követően tudott elérni a tőzsde. Csaknem minden papír erősödni tudott hétfőn, ez az üzletkötőket is meglepte.

Erre figyeltek a piacon

A hét hazai piacot befolyásoló hírei között kiemelésre érdemes, hogy az MNB piacfelügyeleti eljárást indított a Mol és Richter részvények október 16-i árfolyammozgása miatt.

Előbb arról volt híradás, hogy október 25-én folytatódik a Mol és a horvát kormány között, a Mol-csoporthoz tartozó horvát INA-ról folyó tárgyalások, majd bejelentették, hogy a találkozó elmarad.

Az Egis piacát számottevően megmozgatta, hogy a Csányi Sándor OTP vezér közvetett befolyása alatt álló szingapúri alap (a CSAM Asset Management Pte Ltd kezelésében álló Sertorius Global Opportunities Fund) tulajdona az Egisben átlépte az 5 százalékos küszöböt.

A Richternél pedig továbbra is az MSCI indexbe való visszakerülés volt a központi kérdés a befektetők számára.

Rossz hír jött az USA-ból

Kedden a szakértő véleménye szerint alulteljesítő volt a magyar tőzsde. A keddi kedvezőtlen amerikai munkaerő-piaci adatok miatt a befektetők arra számítanak, hogy tovább fennmarad a gazdaságösztönző célú monetáris lazító program. Ezt alapvetően pozitív fordulatként értékelték a piacok, de a hazai börze a kedvező hangulatból nem tudott profitálni.

Szerdán a nemzeti ünnep miatt zárva volt a hazai értékpapírpiac.

Irányt kerestek a piacok

A csütörtök a szakértő megítélése szerint iránykereső nap volt a magyar tőzsdén, a hazai részvényindexet főként a kedvező nemzetközi hangulat segítette. A nemzetközi piacok elsősorban az amerikai tartalékbankrendszer, a Fed jövő heti ülésére várnak.

A legtöbben arra számítanak, hogy legalább a jövő év első negyedévéig fennmarad a gazdaságösztönző célú likviditásnövelő program, ami megnöveli a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát.

Masszív intézményi befektetők a Richter piacán

A pénteki kereskedést a Richter árfolyamának száguldása határozta meg. A szakértők szerint a Richter árfolyamának alakulására a jövőben is érdemes figyelni, mert „masszív intézményi vevők” jelentek meg a gyógyszeripari cég papírjainak befektetői között. Ezzel szemben az OTP-papírok kereskedése „unalmasnak” bizonyult a szakértők szerint.

Az Egis árfolyama egy hét alatt 60 forinttal, 0,22 százalékkal mérséklődött, és 27 800 forinton zárt. A Richter-részvények ára 81 forinttal, 1,98 százalékkal nőtt, az árfolyam 4180 forinton végzett a héten. A Mol árfolyama 120 forinttal, 0,81 százalékkal 14 950 forintra emelkedett. Az OTP-részvények árfolyama 115 forinttal, 2,62 százalékkal 4500 forintra nőtt. A Magyar Telekom papírok ára 6 forinttal drágult, 2,06 százalékkal 297 forintra emelkedett. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,06 százalékkal 0,76 ponttal 1174,25 pontra változott.