2024 június 21

Moszkva rendbe rakná az orosz-francia kapcsolatokat

Putyin-Macron találkozó

Usakov abból az alkalomból nyilatkozott újságíróknak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Versailles-ban találkozik majd francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A tanácsadó rámutatott, hogy a miniszterelnöki szintű kétoldalú bizottság, az interparlamentáris bizottság és a biztonsági együttműködési tanács tevékenysége szünetel. Kivételként nevezte meg a kétoldalú gazdasági,pénzügyi, ipari és kereskedelemi ügyek tanácsát, amelynek francia társelnöke tavaly augusztusig, még gazdasági miniszterként Macron volt.

Reményét fejezte ki, hogy Párizs hamarosan kijelöli az új kabinetből az új társelnököt, Makszim Orsekin gazdaságfejlesztési miniszter partnerét.  

Usakov rámutatott, hogy a kétoldalú kereskedelem állapota nem kielégítő, annak értéke három év alatt csaknem a felére, 22 milliárdról 13 milliárdra esett vissza. Hozzátette, hogy a kereskedelmi forgalomban az idei első negyedévben ugyan enyhe növekedés volt tapasztalható, de az nem fordította meg a tendenciát a pozitív növekedés irányába.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Jurij Usakov szerint a június elején megtartandó Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra 180 francia részvevőt várnak. A fórum keretében a tervek szerint a két ország vezető üzletemberei külön üzleti párbeszédet folytatnak majd.

Első alkalom

Macron Versailles-ban Nagy Péter orosz cár 1717-es franciaországi látogatásának és a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 300. évfordulóján megrendezendő kiállítás megnyitása alkalmából fogadja majd Putyint. A tárlatot a Nagy-Trianon palotában készítik elő a szentpétervári Ermitázs közreműködésével.

A két vezető először találkozik majd egymással. Az orosz elnöki hivatal szerint a két elnök a kétoldalú kapcsolatok mellett az ukrajnai és a szíriai válság rendezéséről, valamint a terrorellenes küzdelemről tárgyal majd.