2023 december 03

Mol-Ina: a horvát kormány nem minősít

Közös tulajdon

A Mol 49,1 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az INA horvát olajvállalatban, a részvények 44,8 százalékát pedig a horvát állam birtokolja.

A magyar kormány szerdán bejelentette, polgári és büntetőjogi lépéseket fontolgat a Mol-INA-ügyben, valamint az INA-részvények eladásának megfontolására kérte fel a Molt, illetve arról is döntöttek, hogy lemondják Martonyi János külügyminiszter dubrovniki útját.

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter a Mol azon megfogalmazását, miszerint a Hernádi kihallgatására vonatkozó kérelem a Molt és vezetőjét hivatott-e megfélemlíteni, úgy kommentálta, hogy ő továbbra is ahhoz tartja magát, amit kormánya az INA-tárgyalások kapcsán felvázolt, és ami a Mol és a horvát kormány közötti első találkozón elhangzott.

Az előzmények

A Mol és a horvát kormány képviselői szeptember közepén kezdtek tárgyalásokat a horvát olajipari cég, az INA sorsáról, amelynek a két fél a legnagyobb tulajdonosa. A horvát rendőrség közvetlenül ezt megelőzően adott ki körözést Hernádi Zsolt ellen. Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. Az ebben foglaltakról a Mol jogi igazgatója és a magyar ügyészség is állást foglalt: Hernádi nem követett el bűncselekményt.

Az INA sorsáról folyó részvényesi egyeztetés után (szeptember 18-án) a magyar delegációt vezető (a Mol alelnöki tisztségét is betöltő) Csányi Sándort is meghallgatták a horvát rendőrségen, miként korábban a Mol más vezetőit is. A tárgyalás után a horvát fél bizakodóan nyilatkozott, a Mol képviselői annyit erősítettek meg, hogy a kiadott közlemény a közös álláspontot tartalmazza.

Zágrábi jelentések szerint a horvát rendőrség október 1-jén európai elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt ellen, a Mol elnök-vezérigazgatója állítólag az Interpol vörös körözési listájára is felkerült.

Az olajipari cég október 2-án reggel közleményben foglalta össze az elmúlt napokban a médiában megjelent, Hernádi Zsolt elnök‐vezérigazgatót érintő esetleges nemzetközi elfogatóparancsról szóló hírekkel összefüggő véleményét.