2024 május 29

MNB: 67,4 milliárddal csökkent a háztartások hitelállománya

Az előző hónaphoz képest a háztartások forint- és devizabetéteik állományát egyaránt növelték, összesen 137,9 milliárd forinttal.

A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó hiteltörlesztők voltak. A forinthitelek állománya 30,6 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 32,0 milliárd forinttal csökkent. Az általuk kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya – tranzakciókból eredően 0,9 milliárd forinttal csökkent. Így a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya összességében 2,3 milliárd forinttal csökkent.

Betéteiket ugyanakkor 101 milliárd forinttal növelték a nem pénzügyi vállalatok. Mind forintban, mind devizában nettó betételhelyezők voltak októberben: forintbetéteiket 48,0 milliárd forinttal, devizabetéteiket 53,0 milliárd forinttal növelték.

A háztartási hitelállomány 67,4 milliárd forintos csökkenése a forinthitelek 35,7 milliárd forintos és a devizahitelek 31,7 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódott. A forinthitelek tranzakciója tartalmazza a gyűjtőszámlahitelek folyósítását is a rögzített árfolyamú törlesztést vállaló deviza alapú jelzáloghitelesek részére.

A háztartások forintbetéteiket 130,3 milliárd forinttal, devizabetéteiket 7,6 milliárd forinttal növelték, betétállományuk így összesen 137,9 milliárd forinttal nőtt a tranzakciókból eredően.

A közleményben megjegyzik, hogy a forint betételhelyezések, továbbá a forinthitel tranzakciók átlagosnál nagyobb változása jelentős részben a terület alapú mezőgazdasági támogatások kifizetéséhez, illetve a hó végi munkanap áthelyezések miatt előrehozott bérkifizetésekhez köthető. A 2012. évi területalapú támogatásának összege eléri a 294 milliárd forintot, ennek közel felét utalták át októberben. Ennek mintegy 60 százaléka a háztartások tranzakcióit érintette.

A külföldi kötelezettségek állománya októberben a hitelintézetek mérlegfőösszegének 22,1 százalékát tette ki.