Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Minél nagyobb egy vállalat, annál inkább EU-párti

london este emeletes busz 123rfA brit gyáripar cégeinek szövetsége (EEF) által elvégzett, hétfőn ismertetett ágazati felmérés szerint a feldolgozószektor vállalkozásainak 85 százaléka kívánja a brit EU-tagság fennmaradását, és mindössze 7 százalékuk szeretné, ha Nagy-Britannia távozna az unióból. Nyolc százalék nem tudott választ adni a kérdésre.

A hatezer céget képviselő EEF vizsgálata szerint minél nagyobb egy vállalat, annál inkább EU-párti: az ágazati átlagon belül a 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató brit feldolgozóipari cégek 90 százaléka jelezte, hogy az EU-ban szeretne maradni, és ebben a körben egyetlen olyan vállalat sem volt, amely az Európai Unión kívül szeretné tudni Nagy-Britanniát.

Semmi értelme nem lenne leválni

Terry Scuoler, az EEF vezérigazgatója a felmérés eredményeit kommentálva hangsúlyozta: a brit feldolgozóipar az euróövezeti problémák ellenére óriási többséggel azon a véleményen van, hogy Nagy-Britannia gazdasági jóléte elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Európai Unióval. Scuoler szerint „semmi értelme nem lenne leválni” a brit ipar fő felvevőpiacáról, és „a fantázia világába tartozik” az az elképzelés, hogy „csak úgy felhúzhatjuk magunk mögött a felvonóhidat és következmények nélkül kisétálhatunk” az EU-ból.

Cameron meghúzná magát

Merkel-Cameron-1022A felmérés ismertetése előtt alig egy nappal David Cameron brit miniszterelnök kijelentette: nem fog Nagy-Britannia EU-tagságának fenntartása mellett kampányolni, ha úgy látja, hogy ez nem szolgálja a brit érdekeket.

Cameron a BBC televíziónak a kormányzó Konzervatív Párt éves kongresszusán – a brit EU-tagságról általa megígért, 2017-ben esedékes népszavazásra utalva – azt mondta: ha nem sikerül elérnie a London által igényelt EU-reformokat, akkor a brit választók dolga lesz eldönteni, hogy hazájukat az Európai Unióban, vagy azon kívül szeretnék-e látni.

A legnagyobbaknál ez nem kérdés

A brit üzleti szféra mindazonáltal egyértelműen a brit EU-tagságot pártolja. A legnagyobb brit vállalatok vezetői – köztük Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója, Sir Michael Rake, a British Telecom (BT) elnöke és Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója – már tavaly szinte példátlan, közösen megfogalmazott nyílt levélben hívták fel a figyelmet arra, hogy a brit gazdaság számára az EU-tagság a különböző becslések szélsőértékei alapján évente 31 milliárd és 92 milliárd font (12 ezer milliárd és 37 ezer milliárd forint) közötti többletbevételt jelent; ez háztartásonként 1200-3500 font közötti éves jövedelmi plusznak felel meg.