2024 április 18

Mindenkinek jár az emberhez méltó otthon!

Az ENSZ Lakhatási Világnap alkalmából a Habitat for Humanity Magyarország 5 házat épített fel a budapesti Erzsébet téren. A házakba betérők különleges kiállításon ismerkedhetnek a lakhatási szegénység legfőbb hazai problémáival. A kiállítás szeptember 29-én reggeltől 30-án estig tekinthető meg.

Az első World Habitat Day-t, Lakhatási Világnapot 1986. október 6-án tartotta meg az ENSZ Emberi Települések Központja. A világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy minden embernek biztosítani kell az emberi életre alkalmas otthont és lakáskörülményeket. A Habitat for Humanity a világ számos országában, így Magyarországon is azért dolgozik, hogy az emberhez méltó otthon mindenki számára elérhető legyen.

A Habitat for Humanity Magyarország az idei Lakhatási Világnapon rendhagyó módon emlékezik meg a világnapról. A budapesti Erzsébet téren 5 kis házat építettek fel utcai padok fölé. A járókelők a házakba beülve egy különleges kiállítást tekinthetnek meg. A művészi fotók és rövid leírások a lakhatási szegénység legfőbb problémáit és azok megnyilvánulásait, így például az eladósodást, a rossz lakásminőséget, a rossz elhelyezkedést igyekeztek bemutatni. A fotókat Hargitai Dávid készítette.

Magyarországon ma a legnagyobb lakhatási probléma a megfizethetőség. Több mint 1 millió ember él olyan lakásban, ahol a bevételek 40%-át is elérik a lakhatással kapcsolatos kiadások. Ilyen magas költségeknél a családok kénytelenek visszafogni alapvető szükségleteiket, vagyis kevesebbet költenek ételre, gyógyszerre, iskolára, illetve eladósodnak. További jelentős probléma a rossz lakásminőség. Minden negyedik ember olyan lakásban él, amelyik egészségtelen: beázik, nyirkos vagy penészes. Súlyos gondokat okoz a rossz elhelyezkedés is. Ha egy lakás olyan helyen van, ami nem teszi lehetővé a munkába járást, az egészségügyi szolgáltatás, iskola elérését, ahol a szegénység koncentrálódik, akkor az ott élőknek kevesebb az esélye a felemelkedésre.

Jelenleg összesen több mint 1 millió embert érint a lakhatási szegénység. Sokaknak a szociális bérlakás jelentene kivezető utat a nyomorból. Az önkormányzatok azonban nagyon kevés, alig több mint 100 ezer bérlakást tartanak fent, miközben legalább kétszer ennyire lenne szükség. A szociális lakásügynökség intézményének meghonosítása és a magánlakások ügynökségeken keresztül történő kiadása megoldást jelenthet a bérlakásszektor fejlesztésére – mondta el a Lakhatási Világnap alkalmából szervezett kiállításon Sümeghy György, a Habitat for Humanity Magyarország vezetője. A Szociális Lakásügynökség (SZOL) modell lényege, hogy a már meglévő lakásállomány hasznosításával bővíti a szociális bérlakások számát.

A SZOL garanciát nyújtana a bérbeadónak a költségek rendezésére, a lakás minőségének megőrzésére, a bérlőknek pedig biztosítaná a lakásbérlet átláthatóságát és lakbértámogatást adna. A Habitat for Humanity Magyarország és a Városkutatás Kft. szakértői csoportja a következő egy évben részletesen kidolgozza a modellt. 4 városban állít fel helyi szakértők bevonásával munkacsoportot, közösen elemzik a helyi lakáspiacot, kidolgozzák és a kormányzat elé terjesztik a SZOL keretét adó jogszabályok javaslatait.