2024 április 25

Már most érdemes védekezni a mezei pockok ellen?

Több vármegyében erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok, ezért már most érdemes védekezni ellenük – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.

A hivatal honlapján közzétette tájékoztatóban hangsúlyozták, hogy fontos késlekedés nélkül felmérni a kártevő népességét a táblákon, és azok környezetében. Különösen az őszi kalászosokban, repcében, lucernában és ültetvényekben nőtt meg tél végére a mezei pocok népessége. Viszont a nem művelt területeken, például árokparton, táblaszélen is észlelhető tömeges előfordulásuk. Többek között Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a rágcsálók – közölte a távirati iroda.

A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás már nem elégséges a kártevő ellen. A késve megtett védekezés pedig hatástalan a gyarapodó egyedszám ellen, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető – írják. A tájékoztatóban ismertetik a Magyarországon mezei pocok elleni védekezésre engedélyezett készítményeket, amelyek a lakott járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók, és a rágcsáló okozta kártételt kellő mértékben csökkentik. Tanácsolja a Nébih, hogy ahol rágcsálóirtó csalétekkel védekeznek a mezei pocok ellen, ott a ragadozó madarak számára kihelyezett T-alakú ülőfákat a kezelés előtt távolítsák el. A felületkezeléssel érintett területek esetében az illetékes vadásztársaságot is értesítenie kell a gazdálkodónak, még a kezelés előtt – tájékoztatott a hatóság.

Borítókép forrása: Shutterstock