Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Merni kell beszállni a jó üzletbe

A Tőzsdefórum a Richter ma közzétett gyorsjelentéséről kérdezte vezető elemzők véleményét. A gyógyszercég nettó profitja kismértékben elmaradt a konszenzustól, azonban az árbevétel és az üzemi eredmény meghaladta a várakozásokat.

Vágó Attila: 7 százalékos növekedési potenciál decemberig

Fenntartjuk 42,000 forintos év végi célár-előrejelzésünket, ami 7 százalékos növekedési potenciált jelent a jelenlegi részvényárfolyamról – mondta Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője, hozzátéve: a jelenlegi részvényár már részben tükrözi a vállalat originális kutatásaiból származható jövőbeni bevételek jelenértékét. A Concorde intézményi ajánlása továbbra is egyenlő súlyozás.

Mint mondta, a Richter Gedeon, mind a saját, mind pedig a piaci várakozásuktól valamelyest jobb üzemi eredménye 13 milliárd forintot tett ki az idei év második negyedévében, amely 28 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Az üzemi fedezeti hányad 15.6 százalék volt, a vártnak megfelelően egyaránt javult az egy évvel ezelőtti 14.4 százalékhoz és a mérföldkő-fizetésektől tisztított első negyedéves 14.6 százalékhoz képest. Az időszaki nettó eredmény 11.4 milliárd forintra rúgott, amit több mint duplája az egy évvel ezelőttinek.

Az eredmény felülmúlta a becslésüket – hangsúlyozta, de némiképp elmaradt a piaci várakozásoktól a negyedévben elszenvedett pénzügyi veszteségek miatt.

A társaság második negyedéves teljesítményére elsősorban az erős orosz és a vártnál magasabb észak-amerikai értékesítés (+23 és 45 százalék, év/év alapon, forintban), illetve a devizaárfolyamok változása (az euróval és a rubellel szemben mintegy 10 százalékkal gyengébb forint) hatott. A belföldi értékesítés, ami egyébként a teljes forgalom 10 százalékára esett, a tavalyi 13 százalékról. Elsősorban a tavaly bevezetett, negyedéves árcsökkentések kikényszerítését célzó, vaklicit rendszer eredményeképpen. További negatív hatást gyakorolt az értékesítés alakulására két nagy forgalmú termékre szóló licensz-megállapodás megszűnése, valamint a társaság több készítményének a belföldi piacról való kivonása, válaszul a versenytársak agresszív piacszerző magatartására. A társaság hazai eladásai 11 százalékkal estek az első félévben, amely kevesebb, mint a vezetőség 15-20 százalékos prognózisa az idei évre.

Dacára a várnál kedvezőbb bevételi számoknak – folytatta -, nem változtatnak éves eredmény-előrejelzésünkön (üzemi eredmény: 55 milliárd forint, nettó eredmény: 54 milliárd forint). Úgy vélik, hogy az értékesítés dinamikája a belföldi gyógyszerárak folyamatos csökkenése és a magas jövedelmezőségű piacokon (FÁK, USA) várhatóan lelassuló eladások miatt mérséklődik majd a második félévben. Az elővigyázatosság elvével összhangban indokolt egyúttal óvatosabb megközelítését alkalmazni a fedezeti hányadokra is.

Gabler Gergely: ezúttal a FÁK nőttek az égig

Mindent egybe vetve jó számokkal örvendeztette meg a befektetőket a hazai gyógyszergyártó – mondta Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, hozzátéve:  az egyszeri tétel okozta veszteség miatt pedig a nettó profit sor elmaradása sem tántorítja el meglátásuk szerint a befektetőket attól, hogy 40.000 forint irányába tereljék az árfolyamot. Ha az egyszeri tételektől megtisztítjuk a nettó profitot, akkor 11 százalékos növekedésről beszélhetünk a bázisidőszakhoz képest. A visszaesésért a devizás tételek átértékelése a felelős. A tavalyi 3 milliárd forintos pénzügyi veszteség után az idén további 1,4 milliárdos mínuszt volt kénytelen elkönyvelni a cég.

Mint mondta, az árbevétel 75 milliárd forintról 84 milliárd forintra nőtt, ami közel 12 százalékos növekménynek felel meg. A forint gyengülése mind az euróval, mind a dollárral szemben kedvezően befolyásolta az árbevétel alakulását. A hazai és külföldi gyógyszerpiaci szabályozások azonban ellentétes hatást váltottak ki. A magyar kormány által bevezetet törvénymódosítás értelmében az állami támogatásban részesülő gyógyszerek után befizetendő járulék 12 százalékról 20 százalékra növekedett és ezzel párhuzamosan az orvoslátogatói díj is a duplájára emelkedett (0,8 millió forint/hó). Ennek köszönhetően a hazai bevételek 14 százalékkal csökkentek.

A Magyarországon kívüli piacokról származó bevételek alakulásának tendenciái azonban továbbra is fent maradtak. Az Európiai Unió országaiba irányuló eladások 16,4 százalékkal haladták meg a bázisidőszaki eredményt. Míg a FÁK országok továbbra is kiválóan szerepelnek. Oroszországban rubelben számítva 6,2 százalékkal, míg Ukrajnában dollárban mérve 22,7 százalékkal növekedett az árbevétel – az első negyedévben teljesített előszállítások eredményeképpen.

Ezzel szemben az amerikai piac továbbra is szenved a generikus verseny miatt, így nem meglepő a 19 százalékos csökkenés. A Richter számára a cariprazine nevezetű készítmény 2014-es bevezetése hozhat változást a tengerentúli versenyben.

A következő negyedévek profitabilitására kedvezően hathat az Esmya nevezetű nőgyógyászati készítmény piacra dobása. Márciusban már kapható volt a gyógyszer Németországban és az Egyesült Királyságban. A második negyedév során Ausztria, Portugália és a Benelux államok is csatlakoztak az értékesítési csatornába. E mellett jelenleg is folynak az egyeztetések Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban a nemzeti hatóságokkal a piacra való bevezetésről.

A piac nem ugrott a jó számokra

A mai kereskedés első perceiben még kötés sem született a Richterre, s a délelőttöt is az érdektelenség jellemezte. Gabler Gergely szerint ez azzal is magyarázható, hogy a menedzsment legendás konzervativizmusát talán pesszimizmusként értékelik a befektetők. Márpedig Bogsch Erik óvatossága nem új keletű, mindig is visszafogottan fogalmazta meg a cég kilátásait. Nem érdemes tehát meglepődni azon, hogy a vártnál jobb bevételi számok ellenére is tartja a Richter az idei bevétel prognózisát, így összességében stagnálásra számít a forgalomban. Bár a régiók között erős átrendeződés jöhet, a legfontosabb piacokon (EU és FÁK) 5 százalékos növekedést vár a menedzsment, míg Magyarországon 20 százalékos, az USA-ban pedig 40 százalékos lehet a visszaesés.

Az Equilor elemzői forgalombővülésre számítanak ebben az évben, s kitartanak tegnapi ajánlásuk mellett: a mostani árfolyam ismét kedvező beszállási pont lehet annak, aki még nem lépett.