2024 április 16

Merkel: az EU lehet a balkáni béke útja

Angela Merkel a horvát kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a nyugat-balkáni régióban az teremthet békét, ha a térség fokozatosan integrálódik az EU-ba.

Ebben a folyamatban fontos állomás Horvátország 2013. július 1-jei uniós csatlakozása – mondta. A tagság megszerzéséig vannak még teendők, és ezek elvégzéséről idén ősszel és jövő tavasszal is készül majd jelentés. Horvátország azonban „jó úton jár” és az utóbbi hónapokban „bátor törvénymódosításokat” hajtott végre, ami a német befektetők számára is „meggyőző volt” – mondta Angela Merkel.

Hozzátette: Horvátország hitelminősítői besorolásának alakulása is azt mutatja, hogy a zágrábi vezetés „jó politikát folytat”.

Zoran Milanovic kiemelte: a horvát kormány a csatlakozásig hátralévő időben is igyekszik teljesíteni a költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktum követelményeit. Ugyanakkor a gazdasági növekedésre is koncentrál, és igyekszik minél több német befektetőt megnyerni az ipar fejlesztéséhez.

Hozzátette: a horvát kormány „sokat vár” a kohéziós politikától, az unió belső felzárkóztatási rendszerétől, amelynek révén igen jelentős eredményeket ért el az EU, hiszen például Németország és Portugália vagy Görögország között jóval kisebb a különbség, mint néhány évtizede. Ugyanakkor az is világos, hogy többen, köztük Németország is szorgalmazza a kohéziós támogatásokra vonatkozó szabályok szigorítását, mert „voltak rossz tapasztalatok is”. A felzárkózást célzó forrásokat azonban feltétlenül ki kell aknázni, mert a lakosság „előnyöket vár” a csatlakozástól.

A horvát lakosság az euróövezeti csatlakozást is támogatná, hiszen az ország jelentős mértékben „euróizálódott”, a legtöbben például euróban tartják a megtakarításaikat – mondta Zoran Milanovic.