2024 április 22

Megzuhan az S&P 500?

Tényleg mindent el kell adni májusban?

Több tőzsdei mondás is létezik, amely évtizedek óta foglalkoztatja a befektetőket, itt van például a Mikulás-rali, a January effect vagy az éppen aktuális „Sell in May and go away” kifejezés. Lefordítva a jelmondat annyit jelent, hogy „Adj el májusban és irány nyaralni”. Sokak szerint érdemes követni a nyaralni induló brókereket, kidobálni a részvényeinket és októberben visszatérni a papírokhoz – írja cikkében a tradebeat.hu szakértője.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Valóban ennyit számít ez a mondás, és esés következik?

A világ változik, a klíma, a tőzsde és a kereskedési stílusok is. Egy teljesen természet adta oldalról megközelítve a kijelentést elég, ha arra gondolunk, hogy a nyári éghajlat is eltolódott már az utóbbi évek során. Egyre melegebbek a szeptemberek, a május pedig egyre esősebb. Nehéz megmondani, hogy mennyi bankár megy el rögtön májusban nyaralni, már itt is borulhat a teória – hívta fel a figyelmet a tradebeat.hu elemzője.

Továbbá, ha a múltbeli kereskedési viselkedést vizsgáljuk, az elmúlt 16 évben összesen nyolcszor nyerhetett az amerikai tőzsdén, aki megnyomta az eladás gombot a „Sell in May” jelmondatra.