2023 január 29

Mégsem pereli a Mol a bosnyák kormányt

Sikerült megállapodni

Az újság címlapján közölt cikk szerint Suvad Osmanagic, a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnökének tanácsadója – aki a horvát-magyar konzorciummal folytatott tárgyalásokat is vezette – kijelentette, hogy a tíz nappal ezelőtt megállapodtak a felek, a végleges szöveget pedig júniusban kellene aláírni.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A tanácsadó nem közölt részleteket arról, hogy pontosan milyen feltételek szerepelnek a megállapodásban. Suvad Osmanagic kifejtette, hogy az INA-Mol konzorcium azt követően állt el az eljárástól, hogy az országrész kormánya dokumentumokkal is bizonyította, a kártérítés kifizetésére vonatkozó követelés nem megalapozott.

Nem fizették ki a dolgozókat

A szarajevói székhelyű Energopetrol olajipari vállalat kétharmadát 2006-ban vette meg az INA-Mol, dolgozók azonban később beperelték a vállalatot az elmaradt bérek miatt, amelyek akkor halmozódtak fel, amikor a vállalat még teljesen állami tulajdonban volt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A tartozás 64 millió konvertibilis márkát (10,4 milliárd forintot) tett ki, amekkora kiadásra az INA-Mol nem számított akkor, amikor átvette a vállalat 67 százalékát. A privatizációs szerződés szerint a Bosznia-hercegovinai Föderáció – a Bosznia és Hercegovina területének mintegy felén létrejött, bosnyákok és horvátok lakta államalakulat – vállalta magára a vállalat tartozásainak rendezését, amit akkor 20 millió konvertibilis márkára (3,25 milliárd forint) becsültek.

A kialakult helyzet miatt az INA-Mol 2013-ban választottbírósági eljárást indított a párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamaránál azzal a követeléssel, hogy a korábban felhalmozódott tartozásokat az állam rendezze.