2024 május 23

Megkezdődött a Virginia dohányok felvásárlása

Az aszályos időjárás a dohánynak sem tett jót, az előzetes becslések szerint a termés legalább 15 százalékkal elmarad a tavalyitól – mondta Bittner Imre.

A cég körülbelül 4.800 tonna Virginia és 2.200 tonna Burley dohány felvásárlásával számol. Az időjárás a minőségre is kedvezőtlenül hatott, a termés nemcsak a tavalyinál, hanem az átlagosnál is gyengébb lett. Az ULT tervei szerint a teljes Virginia-termés felvásárlása napi 120-130 tonnás ütemben október végéig, november elejéig fog tartani – mondta az amerikai tulajdonú dohánycég vezetője.

Bittner Imre hozzátette: a korábban megkötött, három évre szóló szerződések értelmében a cég a teljes termést átveszi a termelőktől, akik ebben az évben 10 százalékos alapáremelésre számíthatnak. A szerződéses felvásárlási ár – amely alapárból és mennyiségi felárból áll – függ a minőségtől is. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a hektáronkénti 1.150 kilogrammos hozam feletti mennyiségért felárat fizet a nyíregyházi fermentáló, az árat az előző évihez képest 15 százalékkal emelte meg a cég. Így például az 1.150 kilogrammnál nagyobb termésre 185 százalékos felárat fizetnek.

Összességében az a termelő, aki Virginiából éri el a hektáronkénti kéttonnás hozamot átlagos minősséggel, akkor kilogrammonként akár 500 forintos nettó árbevételt is elérhet – magyarázta Bittner Imre. A jelenlegi becslések alapján a Virginiánál 1.700-1.800, a Burleynél pedig 1.700 kilogrammos hektáronkénti hozammal számol az ULT Magyarország Zrt.

Magyarországon 2012-ben 4.854 hektáron termelnek dohányt, a termőterületek 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van; az elmúlt évben több mint 9 ezer tonna dohánylevelet törtek le és értékesítettek.