2023 szeptember 22

Magyarország visszacsúszott

A magyar bankok ingatlanfinanszírozási hajlandósága visszaesett az elmúlt évhez képest, ezt mutatja az ingatlanhitelezési hangulatindex is. Mivel a felmérések 2013 közepén készültek, az MNB növekedési hitelprogramjának hatásai még nem érvényesülhettek – hangsúlyozta Dános Pál, a KPMG ingatlan-tanácsadási csoportjának igazgatója.

A felmérésből az is kiderül, hogy míg Szlovákiában és a balti államokban várhatóan csökken a kihelyezett hitelek mennyisége idén, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában enyhe növekedés várható.

A felmérés 40, a kelet-közép-európai ingatlanszektorban aktív bank részvételével készült. A felmérést főként mélyinterjúk keretében végzik, a vezető pénzintézetek képviselőit megkérdezésével. A KPMG felmérése a balti államokra, Bulgáriára, a Csehországra, Magyarországra, Lengyelországra, Romániára, Szerbiára, Szlovákiára és Szlovéniára terjedt ki.

Az utolsó három évben Csehország áll az index alapján felállított rangsor első helyén. Tavaly és tavalyelőtt Lengyelország állt a második helyen, de idén visszacsúszott a harmadik helyre. Idén Szlovákia a második helyezett.

Továbbra is csak az üzletileg jól megalapozott ingatlanprojekteknek van esélyük hitelhez jutni Közép-Kelet-Európában – állapítja meg a KPMG. A régió ingatlan beruházásainak értéke az első félévben elérte a 4,5 milliárd eurót, ami 60 százalékkal több, mint 2012 hasonló időszakában. A beruházások 80 százaléka Lengyelországra és Csehországra koncentrálódik.