2024 július 14

Magyar vállalkozások is bemutatkoztak Szlovéniában

A megnyitó napján a magyar standot Radovan Žerjav szlovén gazdaságfejlesztését felelős miniszter és delegációja, valamint Breda Obrez Peskar vásárigazgató asszony is felkereste. Dr. Szent-Iványi István, Magyarország Ljubljanába akkreditált nagykövete a vásár második napján tett látogatást a magyar standon. Nagykövet úr üdvözölte a magyar kiállítókat, és örömét fejezte ki, hogy hazánk – a Gornja Radgonai Mezőgazdasági Vásár, valamint a Ljubljanai Vásár mellett – a Celjei Nemzetközi Vásáron is képviselteti magát. A beszélgetés során Szent-Iványi István kiemelte, hogy Magyarország megítélése szlovén gazdasági és üzleti körökben egyre kedvezőbb. A kétoldalú áruforgalmat tekintve optimizmusra ad okot, hogy a nemzetközi pénzügyi válság ellenére a magyar áruexport-többlet évek óta stabil tendenciát mutat.

A HITA standján a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a következő magyar kkv-k képviseltették magukat: Bokk-net Kft., Kerámia Kft., Lörinci 2000 Kft., Metallo-Bolt Kft., MrSoft Kft., Ragonese Kft., Újvilág Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szövetkezet, Weldtech Hegesztéstechnológiai Kft., WM Rendszerház Kft.

Szlovénia legnagyobb látogatottságú rendezvényén a külföldi kiállítók és érdeklődők több száz szervezett üzleti programon vehettek részt: kerekasztal-beszélgetéseken, szakmai fórumokon, előadásokon, valamint nemzetközi üzletember-találkozókon. Az idei vásáron 34 országból mintegy 1 600 kiállító volt jelen. A kollektív magyar standot közel 14 ezer látogató kereste fel a hét nap alatt, az érdemi tárgyalások száma meghaladta a háromszázat. A magyar kiállítók a helyszíni megállapodásokon túl több tízezer euró értékben várnak üzletkötést a vásáron való megjelenés eredményeként.