Rendkívüli Hírek:

2023 június 06

Lesz mire figyeljünk a jövő héten

Infláció és ipar kedden

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kereskedelmi szálláshelyek februári forgalmáról szóló statisztikát. Januárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 5,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest; együttvéve 9,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma.A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 10,7 százalékkal nőtt, elérte a 23,9 milliárd forintot.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Kedden jelenik meg a márciusi infláció adata. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, egy hónap alatt 0,4 százalékkal nőttek. A legnagyobb mértékben a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Szintén kedden közli a KSH az ipari termelés februári adatának második becslését. Az ipari termelés volumene februárban 2,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 7,0 százalékkal emelkedett. A nyers és a tisztított adat közötti jelentős eltérés oka az előző évi szökőnap hatása.

Az előző hónaphoz viszonyítva februárban 3,4 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva. A termelés az év első két hónapjában 4,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Szerdán a mezőgazdasági termelői árak februári alakulását teszi közzé a KSH.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Csütörtök az építőiparé

Csütörtökön az építőipari termelés februári adatait közli a statisztikai hivatal. Januárban az építőipari termelés volumene 18,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist. Az előző hónaphoz képest 4,6 százalékkal emelkedett a termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint. Az épületek építése 32,8 százalékkal bővült, míg az egyéb építményeké 3,0 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A megkötött új szerződések volumene januárban 211,8 százalékkal nőtt az előző évihez képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 287,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 152,7 százalékkal emelkedett. Az épületeknél több szerződést kötöttek sportlétesítmények, ipari, raktár- és kereskedelmi épületek építésére. Az egyéb építmények építményfőcsoportban több nagy értékű szerződést kötöttek gyorsforgalmi utak építésére.