2024 április 18

Lefékezi a magyar gazdaságot a Suzuki

Komolyan felhőzik a magyar gazdaság növekedési kilátásait az autóipari fejlemények. Az idei negyedik negyedév ipari termelését 1-2 százalékkal, a GDP-t 1-2 tizedszázalékkal vetheti vissza, hogy a Suzuki novemberben és decemberben egy műszakos termelési rendet vezet be az exportpiacok lassulása miatt. Az európai újautó-piac 6,6 százalékos szűkülését közel kétszeresen meghaladó tempóban, bő 11 százalékkal csökkentek ugyanis idén január-augusztusban a Suzuki eladásai az EU és az EFTA tagállamaiban.

Az alsó- és a középkategóriás autók eladásai nagyon gyengén alakultak a kontinensen az idei évben – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője, hozzátéve: szerencsére a prémium szegmens dübörög, ennek köszönhető, hogy az Audi növelni tudta eladásait, míg a Mercedes-forgalom stagnál. A hazai ipar szempontjából fontos, hogy Kecskeméten (Mercedes) már fut a második műszak, Győrben (Audi) pedig jövőre indulhat a termelés.

Mint mondta, nehéz összevetni a kieső és a felépülő kapacitásokat. A Suzuki visszaesése volumenben meghaladhatja a kecskeméti gyár termelésfelfutását, ám a Mercedes drágább autókat gyárt, ráadásul több az itteni munkafázis, vagyis a hozzáadott érték magasabb Kecskeméten. Ugyanakkor az esztergomi gyár 30 százalékos magyar beszállítói aránya a Suzuki termelés visszafogásának nehezen pótolható közvetett veszteségeit jelzi.

A kecskeméti termelésfelfutás és a győri termelés jövő évi indulása ellenére is komoly következményi lehetnek az esztergomi kibocsátás csökkentésének. Emiatt valószínűleg elmarad a magyar gazdaság év végére várt felfutása. Bár a válság mélypontján már túl lehetünk, de a felívelő szakasz kevésbé lesz meredek a korábban vártnál. Annál is inkább, mert a mezőgazdaságot sújtó aszály és az elektronikai ipar leépítései (Nokia, Flextronics) szintén lefelé mutató kockázatokat jeleznek. Ez utóbbit egyébként a Huawei év/év alapon duplázódó magyarországi termelése sem képes ellensúlyozni.

A Takarékbank elemzői eddig úgy számoltak, hogy az idei első félév mínusz 1 százaléka után a második félévben már csak 0,6 százalékos, a negyedik negyedévben pedig 0,4 százalékos lesz a GDP szűkülése. Nos, a Suzuki november-decemberi termelés visszafogása lefelé módosíthat a Q4 várakozáson. Ugyanakkor a 2013-as növekedési kilátások továbbra is kedvezőek, részint a győri gyárindulás miatt, részben pedig a bázishatás okán.