2024 május 20

Közműszolgáltatás és benzinszínezés a fókuszban

A Ház ülése a megszokott időben, 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációs időszak, majd az azonnali kérdések és kérdések követnek. Az előzetes napirendből ugyan nem derül ki, de a képviselők felszólalásaikban várhatóan kitérnek majd a hétvégén kialakult rendkívüli hóhelyzetre, illetve annak kezelésére is.

A parlament e heti határozathozatalai során hozzájárulhat ahhoz, hogy az eddig kizárólag készletezéssel foglalkozó Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség a jövőben megjelölje az üzemanyagokat, és így ellenőrizze a kőolajtermékek belföldi felhasználását.

Szavazás várható emellett a szociális és gyermekvédelmi törvények egyszerűsítéséről, valamint huszonnyolc, jelenleg gazdasági társaságként működő kórház költségvetési intézménnyé alakításáról és a szociális közműszolgáltatás létrehozásáról. Utóbbi esetben fideszes képviselők a szabályozás szigorításával azt szeretnék elérni, hogy csökkenjenek a hazai energia-szolgáltatók erőfölényes piaci helyzetéből adódó fogyasztói terhek, a vállalatok ezeket nagyobb részt vállalják át. Egyik javaslatuk ezért az, hogy a lakossági fogyasztókat 60 napos számlatartozás után továbbra is ki lehessen kapcsolni az áram- vagy a gázszolgáltatásból, kötbértartozás esetén viszont csak akkor, ha a szolgáltató polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett.

A hétfő esti órákban előzőleg már tárgyalni kezdett javaslatok részletes vitáit folytatják, így a képviselők egyebek mellett ismét hozzászólhatnak Pintér Sándor belügyminiszter azon indítványához, amely három hónapra kizárná a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akiknek gyermeke igazolatlanul nem jár iskolába, vagy nem tartják rendben lakókörnyezetüket.