2023 december 03

Közel a megváltás, készülhetnek a cégek

euró 121116Krisán László szerint a vállalkozásoknak égető szüksége van az uniós forrásokra, ezért nagyon fontos, hogy októbertől saját költségvetési kockázatra elkezdi kiírni a kormány a gazdaságfejlesztési pályázatokat, még akkor is, ha a részletekre Brüsszel még nem bólintott rá, hiszen a korábbi sikerpályázatokhoz hasonló kiírások esetén nem túl valószínű, hogy az unió nem fogadja be azokat.

A vezérigazgató elmondta, hogy a Kavosz Zrt. – a megyei kereskedelmi és iparkamarákkal és VOSZ szervezetekkel közösen – szeptember 22. és október 25. között megyeszékhelyekre szervezett szakmai vállalkozói fórumokon értékeli a cégek képviselőivel az elmúlt egy év tapasztalatát, illetve folytat eszmecserét a várható finanszírozási lehetőségekről.

A Kavosz Zrt. vezérigazgatója kitért arra, hogy ezer vállalkozás megkérdezésével készült felmérésükben a beruházást tervezők 47,5 százaléka jelezte, mindenképpen szeretne fejlesztéséhez uniós támogatást kapni. A válaszadók 45 százaléka számára ugyanakkor pénzügyi problémát jelent a pályázathoz kapcsolódó önerő előteremtése, 46 százalékuk pedig még ha az önrészt meg is oldaná, az előfinanszírozásra nincs pénze.

Jól jönne egy kis plusz a vállalkozásoknak

netbankVéleménye szerint az önerő biztosítása és az utófinanszírozás okozta legnagyobb problémákat a vállalkozások számára az elmúlt időszakban, ezért érdemes lenne megfontolni, már a pályázati kiírások feltételei közé be lehessen illeszteni, a Széchenyi Kártya Programban államilag támogatott önerő és előfinanszírozási hitelekhez való hozzáférés – akár automatikus- lehetőséget is.

Hozzátette, az uniós pályázatokhoz kapcsolódó, tíz évre felvehető önerő hitel éves nettó kamata 1,6 százalék, az ötéves futamidejű megelőlegező hitelt pedig 1,1 százalék éves nettó kamatra lehet most felvenni.

A Kavosz Zrt. adatai szerint a 2002-ben indult Széchenyi Kártya Programban eddig összesen 280 ezer igénylést regisztráltak, 207 100 hitelügyletre szerződtek, a kkv-nak kihelyezett hitelek állománya 1365 milliárd forintot tesz ki.