2024 április 14

Kőolajár-esés rubelgyengüléssel

Az orosz fizetőeszköz a dollárhoz képest 32 kopejkát esett, az euróhoz képest pedig 18 kopejkával ért kevesebbet rögtön a nyitást követően.

Az orosz központi bank által péntekre megállapított árfolyam szerint egy dollár 71,24 kopejkával kerül többe a csütörtökinél, azaz 31,5758 rubelt ér. Az euró központi banki árfolyama 61,54 kopejkát emelkedett, 40,9570 rubelre nőtt.

Orosz szakértők a rubel gyengülését a kőolaj világpiaci árának esésével magyarázzák.

Darja Zselannova, az Alpari orosz cég vezető elemzője a Business FM üzleti rádiónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a kőolaj árát befolyásolta az Egyesült Államok kereskedelmi tartalékainak a piaci várakozásokat meghaladó növekedése. Az amerikai tartalék 8,5 millió hordóra tehető.

Véleménye szerint a japán-kínai konfliktus veszélye miatt is csökkenhet a kőolaj iránti kereslet a világban. Darja Zselannova szerint a rubellel kapcsolatos spekulációt kiválthatta az orosz részvények külföldi befektetőknek való értékesítése. Szerdán jelentős kereslet mellett 5,2 milliárd dollárért kelt el a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank (Szberbank) 7,58 százaléknyi hányada.

A rubel eséséhez az euró árfolyamának csökkenése is hozzájárult – vélekedett Igor Zelencov, a Globex bank vezető munkatársa. Elmondta: alapvetően Spanyolországra figyel a piac, mivel a madridi kormány a lehető legjobb feltételekkel szeretne pénzügyi támogatáshoz jutni.

Eközben Andrej Belouszov orosz gazdaságfejlesztési miniszter a kormány csütörtöki ülésén bejelentette, hogy Oroszországból az idén az első nyolc hónapban mintegy 52 milliárd dollárnyi tőke áramlott ki. Az orosz kabinet szerint 2014-től ez a folyamat megfordul és stabil tőkebeáramlásra lehet számítani.

Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter ugyanakkor Biskekben azt közölte, hogy semmiféle jelét nem látja a tőkekivonásnak Oroszországból.

www.bmf.ru/articles/2012/09/20/za-den-rubl-poterjal-61-kopejku.html