2023 szeptember 21

Kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak a tőzsdék

Az IG piackutató elemzői szerint a londoni FTSE-100 index 22 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 34 ponttal, a párizsi CAC-40 index 23 ponttal gyengülhet. Stan Shamu, az IG elemzője szerint a befektetők kerülik a kockázatokat, részben azért is, mert folyamatosan változnak a várakozások, hogy mikor kezd kamatemelésbe az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve.

Kedden Amerikában a vezető indexek csökkentek, a piaci hangulat szempontjából ez fontos lehet Európában. Ázsiából nem érkezik „iránymutatás”, a kínai piacok szerdán nemzeti szünnap miatt zárva tartanak, de a Hongkongban zajló tüntetések így is nagy figyelmet kapnak.

Szerdán óvatosságra intheti az európai befektetőket, hogy csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank (EKB). Az EKB-n egyre nagyobb a nyomás, hogy lazítsa tovább monetáris politikáját, mert az eszközfedezetű értékpapír-vásárlások, illetve a célzott hosszú távú refinanszírozási programja eddig kevés hatással volt a piaci hangulatra. Az EKB-döntések előtt sok befektető inkább kivárásra játszik.

James Hughes, az Alpari vezető piaci elemzője szerint az eurózóna minden reménye az EKB esetleges államkötvény-vásárlásaiban van. Az elemző szerint az eurózóna rossz helyzetben van, és ezen a héten kiderülhet, hogy pontosan mennyi pénzre lenne szükség, hogy beinduljon a növekedés, azaz hogy milyen értékben kellene kötvényeket vennie az EKB-nak.

Kedden a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,36 százalékos romlással 6622,72 ponton zárt. A frankfurti DAX-30 0,55 százalékos többlettel 9474,30 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 1,33 százalékkal 4416,24 pontra javult.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]