Rendkívüli Hírek:

2023 június 01

Kína ellenére nőtt a vállalati kötvénykibocsátás

Növekedés

A nemzetközi hitelminősítő adatai szerint januártól március végéig 1100 milliárd dollárnyi új kötvénnyel jelentek meg a magánszektorbeli kibocsátók a globális kötvénypiacon. Ez 32 százalékkal magasabb a tavalyi negyedik negyedéves kibocsátási értéknél, és 4 százalékos növekedés éves összevetésben.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A fő felhajtóerőt a legfejlettebb ipari térség adta, amely a tavalyi azonos időszakhoz képest 19 százalékkal, a tavalyi negyedik negyedévhez mérve 63 százalékkal 844 milliárd dollárra növelte magánszektorbeli kötvénykínálatát a globális piacokon.

Rekordok

A fejlett térségen belül az észak-amerikai pénzügyi szektor, illetve a pénzügyi szektoron kívüli vállalati kör egyaránt rekordot döntött. Az előbbi kibocsátói szegmens az idei első három hónapban 156 milliárd, az utóbbi 288 milliárd dollár névértékben vitt új kötvényeket a piacra, 27 százalékkal, illetve 29 százalékkal többet, mint a tavalyi első negyedévben, és 56 százalékkal, illetve 48 százalékkal többet a tavalyi utolsó negyedévi kibocsátási értéknél – áll a Moody’s szerdai összesítésében.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A hitelminősítő kiemeli, hogy az észak-amerikai pénzügyi szektor kötvénykibocsátásának értéke az idei első negyedévben a legmagasabb volt a 2008-ban elhatalmasodott globális pénzügyi válság óta. 

Visszaesés

A Moody’s adatai szerint a globális feltörekvő térség kibocsátási értéke meredeken, éves összevetésben 27 százalékkal, negyedéves alapon 20 százalékkal 245 milliárd dollárra esett, mindenekelőtt a pénzügyi szektoron kívüli kínai vállalati kör kötvénykibocsátási értékének zuhanása miatt.

Ez a kínai vállalati kör éves összevetésben 63, negyedéves összehasonlításban 47 százalékkal kevesebb – összesen 74 milliárd dollár – névértékű új kötvénnyel jelent meg a piacon az idei első negyedévben.

A Moody’s szerint a kirívó visszaesés okai között van a kínai építőipar és az ingatlanszektor lanyhuló aktivitása. Emellett a kínai monetáris hatóságok által a tőkekiáramlás stabilizálására tett erőfeszítések, valamint a bankközi piacon jelentkező likviditási feszültségek feszesebbé tették a hitelpiaci kondíciókat is a kínai gazdaságban – hangsúlyozzák a Moody’s londoni elemzői.